Membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han lliurat aquest divendres al consolat francès de Barcelona una petició perquè es reobri el coll de Banyuls, que uneix les comarques del Rosselló i l'Alt Empordà, i també totes les altres carreteres transfrontereres que estan tallades. La petició coincideix amb un increment de les protestes per la decisió del govern francès de tallar aquests passos, en teoria per controlar la immigració il·legal, perquè dificulten el trànsit dels veïns.

El consolat francès ha timbrat la petició de l'ANC, segellant que havia entrat al registre. En el text, l'Assemblea recorda que el dret de la UE protegeix la lliure circulació de persones, i també apel·la a la unitat lingüística i també econòmica entre les comarques d'una part i altra de la frontera. "El dret de la Unió Europea garanteix la lliure circulació de persones. Els acords de Schengen es compleixen a tots els estats de la Unió i la situació a Catalunya no pot ésser una excepció", assenyala, i apel·la al "bon fer republicà francès" per rectificar-ho.

Document ANC consolat francès @maurici san
Document ANC consolat francès @maurici san

Per demà estan previstes 7 marxes que confluiran al coll de Banyuls, organitzades per onze entitats dels dos costats de la frontera. Les de la Catalunya Nord sortiran del coll dels Gascons (Portvendres), el Mas Xatard (Banyuls) i el Mas Cornet (Banyuls). I les de la Catalunya Sud pujaran des de la Jonquera, el Puig Neulós, Sant Quirze (Rabós) i Mas Els Pils (Rabós). A dalt del coll està prevista l'actuació de corals.

cartell coll de banyuls
Cartell actes coll de Banyuls

Les raons oficials no satisfan els veïns de la zona i el malestar és evident. Arran d'aquest sentiment creixent fa tres mesos es va crear l'associació Albera sense fronteraque ja té 800 membres i cada dia se n'hi sumen més. La denominada Serra de l'Albera és la part més oriental dels Pirineus, quan arriben al Mediterrani. L'emissora France3 en va fer recentment un reportatge sobre aquest malestar, en la seva desconnexió en català. 

Reportatge sobre el tancament del Coll de Banyuls i la mobilització dels veïns per reobrir el pas fronterer, a France3

El prefecte dels Pirineus Orientals (càrrec equivalent a un delegat del govern espanyol), Rodrigue Furcy, va justificar la sorprenent decisió de negar-se a reobrir el coll de Banyuls, per raons policials. Va argumentar fa poques setmanes que pot ser una via d'entrada al crim organitzat i als fluxos migratoris. Anteriorment l'argument era la pandèmia de la covid. Segons informava el diari L'indépendant, a hores d'ara és segur que el pas que utilitzen habitualment els veïns dels municipis del voltant per transitar quedarà tancat almenys fins a final d'any. El pas, tancat unilateralment pel govern francès, va ser barrat el gener del 2021 amb unes grans pedres, que impedeixen el pas de vehicles.