L'Assemblea Nacional Catalana ha valorat els resultats històrics que ha assolit el moviment independentista a aquestes eleccions. La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, s'ha dirigit als partits independentistes així com al conjunt del moviment, un cop escoltades les primeres reaccions.

En aquest sentit, Elisenda Paluzie ha manifestat que "malgrat la repressió, el desànim i la pandèmia, hem aconseguit superar el 50% dels vots. Una fita que l'Assemblea va fixar al seu full de ruta fa dos anys".

elisenda paluzie anc acn

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie / ACN

Paluzie ha afegit que "ara és a Esquerra Republicana qui li toca liderar un bloc independentista unit i que avanci cap a la independència".

"Legitimitat per fer la independència"

La presidenta de l'Assemblea ha conclòs que "confiem en la responsabilitat dels partits independentistes, tenim la legitimitat per fer la independència. Som al vostre costat!”.

El 14-F

Els partits independentistes han ampliat la majoria absoluta que ja posseïen al Parlament i han superat el 50% dels vots, un dels objectius de les formacions favorables a la independència de Catalunya, després d'aconseguir el 51,11% amb el 98,09% del vot escrutat.

Aragones Junqueras noche electoral 2021 EFE

Aragonès i Junqueras durant la nit electoral / EFE

La suma d'ERC, Junts i la CUP ha arribat als 74 diputats, quatre més que els 70 del 2017, i obtingut la màxima representació de l'independentisme de la història, superant els 72 escons del 2015, quan CDC i ERC es van presentar plegats en la coalició JxSí.

Malgrat quedar per darrere del PSC, que ha vençut en vots i aconseguint 33 escons, ERC s'ha situat com la segona força en vots també amb 33 escons, Junts 32 diputats, i CUP ha pujat fins a la quarta força, passant de quatre a nou diputats.

En comparació amb l'anterior legislatura, ERC i Junts perden un escó --sumaven 66 escons--, i és la CUP el partit que, amb la seva pujada de 4 a 9 escons, ha fet créixer la suma de l'independentisme a la cambra catalana.

laura borras carles puigdemont - efe

Laura Borràs i Jordi Sànchez durant la nit electoral / EFE

En les dues legislatures anteriors, els cupaires tenien la clau de la majoria absoluta de l'independentisme, perquè els dos partits majoritaris d'aquest bloc no sumaven els 68 escons necessaris, fet que va suposar que la CUP fos determinant en el pas al costat de l'expresident Artur Mas, en les investidures de Carles Puigdemont i Quim Torra, i fins i tot en l'aprovació dels pressupostos del 2017.

La CUP continuarà mantenint aquest paper, perquè ERC i Junts no arriben a la majoria absoluta per si mateixos, per la qual cosa els seus vots seran determinants en les aliances dels partits favorables a la independència.

Foto principal: Estelades d'una manifestació independentista / Sergi Alcàzar