La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va reclamar aquest dilluns, Onze de Setembre, que els grups independentistes "encarin l'assumpció de la declaració d'independència de l'1-O". Aquest matí el president del Govern, Pere Aragonès, li ha replicat que la DUI no serviria "per a res" sense el reconeixement internacional. En aquest sentit, Feliu ha respost, en dues entrevistes a Ràdio4 i Rac1, que aquest reconeixement arribaria quan Catalunya "es reconegués independent". Així mateix, la líder de l'Assemblea ha defensat la "necessitat" de la llista cívica a les properes eleccions catalanes: "Hi ha una bona quantitat de vots perduts per part de l'independentisme". També ha afirmat que no els cal el permís "de ningú" per impulsar la candidatura.

L'ANC aposta per aixecar la DUI del 2017, però no concreta quines han de ser les següents passes. Preguntada en diverses ocasions per aquesta qüestió, Feliu ha afirmat que "ningú pot garantir res", i que el que cal fer és "assolir" la independència i "afrontar-ne les conseqüències". La presidenta de l'ANC ha apuntat que fa 6 anys ningú no podia reconèixer Catalunya perquè no es va declarar l'estat propi. "El reconeixement internacional vindrà quan Catalunya es reconegui", ha subratllat Feliu. Sobre com es gestionarien els recursos, el control de les fronteres, els impostos i tota l'estructura d'un nou estat —assumint que Espanya podria tornar a aplicar el 155—, Feliu ha argumentat que "tots els estats abans eren nacions que no ho eren, i cadascú ha caminat amb el que tenia".

La presidenta de l'ANC ha reiterat que el Pacte Nacional del Moviment Civil per la independència ja contempla una "mobilització sostinguda" per aguantar la DUI. "Un dels punts forts és aguantar-la al carrer", ha insistit.

La proposta de llista cívica

Pel que fa a la llista cívica, Feliu ha defensat que cadascú té "dret" a presentar-se a les eleccions: "No necessitem el permís de ningú". La líder de l'ANC creu que la llista sí que és "necessària", perquè hi ha una "quantitat de vots que s'han perdut" per part de l'independentisme.

Finalment, ha criticat l'expresidenta de l'ANC i expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ahir va lamentar que l'ANC hagi "perdut la seva transversalitat". Feliu ha replicat que Forcadell és una persona vinculada a un partit (ERC), i que la seva idea "no és transversal" sinó partidista.

La manifestació de l'ANC d'enguany va comptar amb la participació del president de la Generalitat, que el 2022 no va assistir-hi en considerar que era una protesta contra el Govern. La presència d'Aragonès a la mobilització no va estalviar crítiques de Feliu a la gestió que ERC, però també Junts, estan fent de les negociacions amb el PSOE. De fet, el discurs de Feliu va estar acompanyat de proclames demanant la dimissió de l'actual Govern de la Generalitat.