Després de diverses setmanes marcades per la polèmica interna i culminades amb la dimissió en massa de 13 dirigents i el vicepresident Jordi Pesarrodona, l'Assemblea Nacional Catalana torna aquest cap de setmana a la feina. I és que l'entitat porta organitzant des de ja fa mesos una trobada d'alt nivell de tot el món civil independentista que ha de servir per impulsar el moviment. L'anunci ja el va fer la presidenta Dolors Feliu durant el cinquè aniversari de l'1 d'octubre, i aquest dissabte i diumenge es posarà definitivament en marxa.

Sota el nom de Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, seran dues jornades de debat intens. Entre les ponències es troben títols com 'Noves formes d'institucionalització', 'Impuls polític institucional i lideratge de l’independentisme unilateral', 'La transició cap a la independència: aspectes econòmics' o 'Espais de poder i societat civil. El control necessari de les eines de país'. Els temes dels debats estan emmarcats en els tres fronts que figuren en el full de ruta de l'ANC, que són el front civil, l’institucional i l’internacional. Cada sessió tindrà una o diverses persones ponents i una dinamitzadora, que introduirà punts de debat, i s'obriran diversos torns perquè cada participant (sigui representant d'una entitat o particular) pugui fer les seves aportacions, que es recolliran per part d’un relator. A partir de les conclusions extretes dels debats, l'ANC pretén consensuar les principals actuacions a dur a terme i constituir un Pacte Nacional del moviment civil independentista, que es presentarà en les setmanes posteriors.

Josep Costa i Elisenda Paluzie, entre els ponents

En total, s'espera que més de quaranta entitats i mig miler de persones passin per la Conferència Nacional. Totes elles podran afegir les seves contribucions a les conclusions i se sumaran  a les d’aquelles persones que ho hagin fet telemàticament. Entre les entitats hi haurà Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència, el Consell de la República, Debat Constituent, la Intersindical, Plataforma per la Llengua i Comissió de la Dignitat. Pel que fa als protagonistes de les ponències, es podrà veure l’exvicepresident del Parlament, Josep Costa; l'expresidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Toni Fitó; la coordinadora de Decidim País Valencià, Zahia Guidoum; i diversos experts i intel·lectuals de primer ordre.

El dissabte dia 11, a les 9:30 h es donarà el tret de sortida als debats de les entitats, que duraran fins a les 14 h, mentre que el torn de particulars arrencarà a partir de les 16 h i s'allargarà fins a les 20.30 h. El diumenge dia 12 a les 11:30 h se celebrarà l’acte de cloenda, on s’exposaran les conclusions més rellevants dels debats. Totes dues jornades se celebraran al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya. Les persones inscrites podran participar en les ponències de forma presencial o podran fer les seves aportacions de forma telemàtica a través d’un formulari.