El diari britànic The Guardian ha publicat un reportatge sobre les eleccions generals del 10-N i ha resumit que s'hi està arribant amb "els espanyols frustrats" per la incapacitat de formar govern, i amb l'independentisme català dominant el debat. "Fart": Els espanyols, frustrats a la vigília de la quarta elecció en quatre anys. L'independentisme català domina el debat en uns comicis que poden redibuixar el mapa polític del país", apunta.

El rotatiu assenyala que a la incapacitat per formar govern de Pedro Sánchez s'hi ha sumat l'impacte que ha tingut a Catalunya la sentència de l'1-O, i conclou que això ha estat una combinació complicada. "L'amarga qüestió de la independència de Catalunya es va reobrir a l'octubre després que el Tribunal Suprem espanyol va empresonar 9 dirigents independentistes per sedició, a causa del seu paper en l'intent d'independència fallit de fa 2 anys, cosa que va provocar protestes violentes als carrers de Barcelona", apunta.

The Guardian

Afegeix que aquesta situació l'ha aprofitat el partit ultra Vox, que ha acusat Sánchez de debilitat davant l'independentisme català. Recorda que el partit ultra defensa una "recentralització radical". Segons el diari, en zones com Guadalajara, Cs podria esorrar-se i ser superat per Vox.

The Guardian apunta que Sánchez pot quedar primer als comicis, però pronostica que la formació de govern serà un calvari. "Sigui quin sigui el resultat de diumenge, les negociacions per formar govern prometen ser tan tenses i tortuoses com la vegada anterior, i poden tornar a acabar en punt mort", adverteix.

El diari apunta que ERC pot quedar primera a Catalunya amb un plantejament més negociador "i menys conflictiu" amb Madrid, mentre que JuntsxCat representa una aposta més reivindicativa.