L'entitat de juristes Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA) han anunciat aquest divendres que ampliaran a la cúpula política del Ministeri de l'Interior en l'etapa de la presidència de Mariano Rajoy la querella interposada contra quatre policies espanyols en un jutjat d'Andorra per pressionar la Banca Privada d'Andorra perquè els facilités dades bancàries de polítics independentistes.

Segons aquestes dues entitats, que fan d'acusació popular, l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo va admetre fa unes setmanes que aquesta maniobra, que emmarquen en l'anomenada Operació Catalunya, va ser ordenada pels dirigents polítics del ministeri, encapçalats pel mateix ministre Jorge Fernández Díaz. També es querellaran contra l’exdirector general de la policia espanyola i actual portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, i l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez.

Drets i l’IDHA van presentar a principis del 2017 una querella contra quatre membres del Cos Nacional de Policia per delictes d’amenaces, coaccions, xantatge i extorsió a ciutadans andorrans per aconseguir els comptes d’Artur Mas, Oriol Junqueras i la família Pujol. En el marc de la investigació, Villarejo va declarar per comissió rogatòria el 19 de març passat des de la presó d’Estremera, però no s’ha conegut la diligència fins fa pocs dies.

Villarejo va reconèixer que el govern espanyol li va ordenar remetre informació al Departament del Tresor nord-americà amb l’objectiu que des dels EUA se sol·licités el tancament del Banco Madrid, propietat de la Banca Privada d’Andorra (BPA), dels germans Higini i Ramón Cierco, en el cas que Higini Cierco i el conseller delegat de BPA i Banco Madrid, Joan Pau Miquel, no facilitessin informació bancària dels polítics independentistes.

Villarejo també va admetre que, com que no van facilitar aquesta informació, l’Estat va ordenar actuar bancàriament contra Higini Cierco i penalment contra Joan Pau Miquel, i acabar de manera fulminant amb l’existència de Banca Privada d’Andorra i el seu equivalent a Madrid, Banco Madrid, que van ser intervinguts el març del 2015 arran d’una note del Finances Crime Enforcement Network (FinCEN), depenent del Departament del Tresor dels EUA. Segons Villarejo, va ser una operació política, perquè el comissari Eugenio Pino, director adjunt operatiu (DAO), no tenia prou capacitat operativa per donar "una ordre d’aquesta envergadura".

Davant dels avenços en la investigació judicial, Drets i l’IDHA han decidit ampliar la querella presentada a la Batllia d’Andorra i centrar l’atenció judicial en la cúpula política, ja que consideren que l'Operació Catalunya és un "autèntic crim d’estat" orquestrat amb la voluntat de fer el màxim mal possible a dirigents polítics catalans.