L’àmplia majoria dels espanyols suspèn la justícia espanyola en el seu tracte als polítics. Concretament, el 90% de la ciutadania creu que la justícia no tracta igual a un polític que a un ciutadà qualsevol, i el 78% assegura que els jutges no són imparcials quan tenen a les seves mans processos que afecten als partits polítics. Així ho recull el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) en un baròmetre publicat aquest dijous sobre qualitat democràtica a l’estat espanyol. En aquesta mateixa sèrie de preguntes, el laboratori demoscòpic assenyala que, segons el 78% de la població, la justícia tracta de forma desigual als rics que als pobres. En canvi, una mínima majoria d’espanyols (52,2%) creu que les dones tenen les mateixes possibilitats d’ascendir en la carrera judicial que els homes.

En aquest mateix baròmetre, els mitjans de comunicació també suspenen estrepitosament. El 80% dels espanyols considera que els periodistes publiquen mentides quan informen als ciutadans. El percentatge de persones que pensen que els professionals de la informació afavoreixen unes opcions polítiques o interessos econòmics més que d’altres s’eleva fins al 88%. El 74,7% dels espanyols considera que els mitjans estan concentrats en poques mans, mentre que el 54% dels ciutadans creu que els mitjans no donen accés a diversos tipus d’opinió. De fet, el 56% creu que els periodistes tenen menys llibertat i independència per informar que fa una dècada.

Pel que fa al funcionament de la democràcia espanyola, el 55% dels espanyols no n’estan satisfets. El 85% creu que l’Estat no disposa de prou mecanismes per combatre la corrupció, i la majoria de les persones també consideren que no tenen capacitat d’incidència en l’obra del govern. El 75% dels ciutadans consideren que els polítics treballen pels seus interessos personals i no els preocupa el que pensi la majoria dels ciutadans.

Una bona notícia per als actuals governants és que gairebé 8 de cada 10 espanyols prefereixen la democràcia a qualsevol altra forma de govern, tot i que prop d’un 9% considera que un règim autoritari és preferible “en algunes circumstàncies”. A un 10% li “és igual”. En el capítol d’opcions de sistema de govern, el CIS ha volgut saber si els enquestats consideren que la manera com es va desenvolupar la Transició és “motiu d’orgull” actualment. La resposta és que gairebé un de cada quatre ciutadans (23,9%) no hi està d’acord, per un 72% que sí.

Per altra banda, el laboratori demoscòpic proposa una sèrie de temes d’actualitat i demana als enquestats en quins d’aquests consideren més prioritari que es posin d’acord els dos principals partits espanyols, PSOE i PP. De tots els proposats, el que reuneix més consens és la lluita contra la violència de gènere. El 61,7% ho considera un assumpte molt prioritari, i un 22,5% bastant prioritari. En el llistat segueixen, per aquest ordre, qüestions com la política exterior, la reforma de l’Estatut dels Treballadors, el finançament autonòmic, la fiscalitat justa i, en sisena posició, les mesures contra el canvi climàtic.

Només aprova l’exèrcit

Del conjunt d’institucions i organismes sobre els quals els enquestats havien de posar nota, només l’exèrcit espanyol aprova, amb un 6,7 sobre 10. La resta, suspenen. Els partits polítics s’enduen la pitjor nota (un 2,9), seguits dels sindicats (3,59), el govern espanyol (3,67), el Congrés (4,05), les organitzacions empresarials (4,24) i els governs autonòmics (4,7), els tribunals de justícia (4,76).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!