"El govern espanyol ha d'aclarir si ha comprat" softwares d'espionatge, i "també ha de dur a terme una recerca exhaustiva i independent de l'ús del programa d'espionatge Pegasus contra els catalans identificats en aquesta investigació". Aquesta és la reacció de l'organització pro drets humans Amnistia Internacional, després de l'esclat del cas CatalanGate, destapat per The New Yorker i Citizen Lab, segons el qual una seixantena de polítics i activistes de l'àmbit independentista haurien estat espiats a través dels seus telèfons, suposadament pels serveis d'intel·ligència espanyols. Així ho ha comunicat l'ONG en el seu lloc web, en el qual també ha exigit a la Unió Europea que "posi fi a abusos de programes d'espionatge contra catalans prominents atacats amb Pegasus". En el text, també asseguren que el seu equip de seguretat informàtica ha revisat les proves de l'espionatge d'un petit grup d'afectats, i els han pogut confirmar "en tots els casos". 

Catalans atacats

En el comunicat fet públic aquest dilluns, Amnistia Internacional ha incidit especialment en els activistes independentistes i persones no vinculades a la política institucional que apareixen a la llista de les persones espiades amb el software Pegasus. L'ONG destaca Elisenda Paluzie i Sònia Urpí, vinculades a l'Assemblea, la periodista Meritxell Bonet, que diuen "va ser atacada durant les darreres jornades del judici al Tribunal Suprem contra el seu marit, Jordi Cuixart", activista d'Òmnium Cultural. També expliquen com l'espionatge de Jordi Sànchez amb Pegasus "va ser extensa i persistent" fins al seu arrest per sedició.

Que Espanya s'expliqui

En el text, Amnistia recorda que fa dos anys ja va demanar explicacions al govern espanyol per les sospites d'espionatge: "L'octubre de 2020, Amnistia Internacional Espanya va escriure al govern espanyol demanant-li que revelés informació sobre tots els contractes amb empreses privades de vigilància digital que no es van revelar. Amnistia Internacional Espanya també va contactar més tard al Ministeri de Defensa espanyol, demanant informació sobre l'ús de Pegasus al Centre Nacional d'Intel·ligència. Van respondre declarant que "aquesta informació s'inclou en subjectes classificats" recorden. D'altra banda, reclamen a la UE que investiguin els fets i que adoptin mesures per evitar que programes com aquest condueixin a violacions de drets humans.