El món local s'ha posicionat aquest dissabte a favor de la llei d'amnistia, aprovada aquesta setmana al Congrés dels Diputats, en un acte convocat per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Acord Social per l'Amnistia i l’Autodeterminació, on també han presentat una moció de suport per als plens dels ajuntaments catalans. En total, més de 300 entitats i 300 ajuntaments s'han adherit a l'escrit, que subratlla que "l'amnistia és fonamental per a la consecució de la sobirania i la llibertat política de Catalunya". L'esdeveniment ha comptat amb la participació del president de l'AMI, Jordi Gaseni, així com diversos membres del Consell Directiu, com l'exdiputat de la CUP David Fernández i l'exconsellera de Salut Marina Geli. 

L'Acord fa una crida a "posar fi a la persecució política contra aquells que han defensat les aspiracions democràtiques del poble català" i, per això, considera la llei de l'amnistia "un gran pas endavant per a la normalització democràtica". "Totes les persones tenim dret a expressar lliurement les nostres opinions polítiques i a decidir el nostre futur com a poble, sense por de represàlies per part de l'Estat", remarca l'escrit. També defensa que autodeterminació i amnistia són "plenament compatibles" i que la norma ha de ser, precisament, "un punt d'inflexió" del procés sobiranista. "Les administracions locals som les més properes als ciutadans i veiem en l’amnistia una oportunitat i una voluntat per superar tensions i avançar cap a un marc que fomenta la convivència, reactiva el diàleg i destensa el clima polític", recalquen.

Durant l'acte, David Fernández ha explicat que l'Acord va néixer fa uns dos anys, amb l'objectiu de recollir la percepció que "hi havia una majoria social a favor de l’amnistia i l’autodeterminació, així com per la resolució del conflicte polític". L'exdiputat de la CUP ha destacat que "en la recuperació democràtica del país, des del final de la dictadura, el món local ha estat fonamental" i, en aquest sentit, ha reiterat que "el municipalisme ha estat l’ànima de la democràcia al nostre país".

Per la seva part, el president de l'AMI ha definit l'amnistia com "un triomf al cor d’Espanya i una victòria de país que ha suposat una gran abraçada de l’independentisme, amb la defensa dels milers de represaliats i centenars de càrrecs electes encausats, entitats perseguides i els companys i companyes que han patit presó o pateixen exili". Així mateix, ha recordat la tasca feta dels portaveus dels grups polítics al Congrés, Josep M. Cervera, de Junts (president de l’AMI 2018-2021), i Marta Valluguera, d’Esquerra Republicana. També ha volgut agrair a l’Acord Social per l'Amnistia i l’Autodeterminació i totes les entitats adherides, així com als alcaldes i alcaldesses i electes locals, haver-se sumat a la crida.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!