L'exministre d'Afers Exteriors espanyol José Manuel García-Margallo ha explicat en una entrevista a Radio5, que als inicis del procés independentista va amenaçar el primer ministre israelià, Bejamin Netanyahu, amb una acció unilateral d'Espanya reconeixent Palestina, si Israel ajudava Catalunya.

 

"Vam parlar Netanyahu i jo, tots dos sols, i per descomptat sense intèrprets. I li vaig dir: 'Tu tens un problema que és Palestina i jo tinc un problema que és Catalunya'. I li vaig afegir una mica en broma que un amic meu ministre diu que entre bombers no és costum trepitjar-se la mànega. I per si no ho havia entès, vaig donar instruccions per tal que a la Unesco es votés per primer cop a favor de Palestina. Fins i tot vaig amagar d'obrir un consolat [espanyol] a Gaza", ha indicat. "I les aigües van tornar a llera", ha afegit mentre somreia per sota el nas.  

La trobada entre Netanyahu i Margallo es va produir a Jerusalem l'abril del 2013, amb un ministre visiblement preocupat per les simpaties que Catalunya desperta a Eretz Israel.