La investidura com a president de la Generalitat de Quim Torra no facilitarà la situació dels presos polítics sinó que, més aviat, la dificultarà. Així ho assegura el diari madrileny La Razón, que en la seva portada d’aquest dilluns inclou a tota plana una alerta a Quim Torra: “El TS no revisarà la llibertat dels presos després del nou Govern”, un avís que dona a entendre que l’elecció no ha agradat tampoc al jutge Llarena.

De fet, el diari dirigit per Francisco Marhuenda insisteix que el discurs d’investidura de dissabte, en el qual Torra es va referir al llegat de l’1-O, “perjudica” els empresonats, establint doncs una relació directa entre les paraules —i també la persona— del futur president de la Generalitat i la situació d’Oriol Junqueras i la resta de presos polítics.

Amb tot, el mateix diari assenyala que el fet contrari, és a dir, alleugerir la situació dels presos un cop constituït un nou Govern “net de causes judicials”, no es pot produir perquè suposaria per a Llarena “admetre implícitament que els ha mantingut a presó perquè no fossin candidats”. És a dir, que tant per activa com per passiva, el diari assegura que els presos polítics continuaran entre reixes.