Una família de la Catalunya Nord ha denunciat que personal de la restauració i de museus els han posat problemes per comunicar-se en català prop de Girona. 

En un fil a Twitter, han denunciat que tot i que tota la família - 11 membres - són catalanoparlants el personal al qual s'adreçaven els parlaven en castellà o francès. 

En un museu els van posar un vídeo en francès malgrat haver-lo demanat en castellà. "Nos tornen a demanar si estem segurs de no voler-ho en francès. Repetim que el volem en català. Nos diuen que no semblem catalans. Mon pare se posa nerviós", relata el fil a Twitter. 

La situació es repeteix al restaurant on dinen. El cambrer se'ls ha adreçat en francès i la família li explica que els pot parlar català. "Quan torna, torna a parlar francès. Passem comanda en català. Ell ho comença a entendre però ve un segon cambrer, tot en castellà. No hi ha manera", es queixen.

En una altra cafeteria, on la cambrera parla amb la resta de clients en català, s'adreça als rossellonesos en castellà. "Li continuem parlant en català però no canvia de llengua. Estem cansats, el dia s'acaba, no fem cap comentari". 

Aquesta situació, ha indicat la família, no és inèdita i ha assegurat que els passa a la majoria de nord-catalans quan creuen la frontera.