Álvaro de Marichalar ha estat absolt en el judici per resistència als Mossos en una protesta independentista, segons la sentència avançada per El Mundo i a la qual han tingut accés tant Europa Press com ElNacional.cat. L'aristòcrata havia estat acusat d'un presumpte delicte de resistència a la policia catalana durant una concentració a plaça Sant Jaume el 26 d'octubre del 2017, setmanes després del referèndum. 

La sentència de l'Audiència de Barcelona constata que Marichalar va assistir a la protesta amb una pancarta i una bandera espanyola en mig d'un grup de manifestants independentistes, de manera que un subinspector de Mossos li va indicar que l'acompanyés dins l'edifici "davant del risc que es desencadenés un desordre públic i per preservar la seguretat física". Dos agents el van acompanyar dins l'edifici, agafant-lo cadascun d'un braç. Un cop dins, l'aristòcrata "no volia romandre a l'interior i volia tornar a la manifestació, els hi deia que no eren policies". Un dels agents li va donar dues empentes i van decidir portar-lo a una sala apartada, però Marichalar es va colpejar el cap amb una porta. Això "va comportar que el reduïssin, li posessin les manilles i després de caure a terra, el van portar a una sala on va quedar assegut".

Sense actitud d'oposició

"No apreciem una especial situació de crispació ni risc, quan s'aprecia (...) un ambient distès en el qual l'acusat parlava amb les persones que es trobaven al seu voltant", diu la sentència. I afegeix: "Tampoc apreciem una actitud d'oposició en ser traslladat a l'interior de l'edifici". "És evident el desacord i disgust de l'acusat, però aquesta discrepància es trasllueix en la seva expressió, en la seva gesticulació, però no es pot apreciar actitud física oposant-se a entrar a l'edifici", indica.

Així, la decisió judicial absol Marichalar del delicte de resistència — pel qual la Fiscalia demanava una condemna de nou mesos de presó. També l'absol del delicte de lesions als tres agents de Mossos que van intervenir, entre els quals hi ha l'ara inspector Jordi Arasa — que l'any 2020 va ser apartat de l'ordre públic després d'una condemna per lesions en les càrregues pel desallotjament dels indignats del 15-M a plaça Catalunya. El judici es va celebrar fa unes setmanes, però l'aristòcrata no hi va assistir perquè es trobava a Panamà per "motius laborals". Tanmateix, la petició de la Fiscalia era més baixa als dos anys marcats a la normativa per ser obligatòria la presència de l'acusat. Així doncs, el judici es va celebrar sense problemes.