L’aristòcrata espanyol Álvaro de Marichalar Sáenz de Tejada serà jutjat aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona, acusat d'un delicte de resistència a agents dels Mossos d’Esquadra, que el volien protegir per les provocacions que va realitzar en una concentració independentista a la plaça Sant Jaume de Barcelona, el 26 d’octubre de 2017. La Fiscalia li demana 9 mesos de presó, pena mínima que no implica l'entrada a un centre penitenciari. El delicte de resistència a l’autoritat (art. 556.1 del Codi Penal) és castigat fins a un any de presó.  L'actuació de Marichalar va ser persistent contra els agents de la policia catalana, que el volien protegir, i al final el van reduir a terra i li van posar les manilles. Un tribunal de la secció tercera de l’Audiència de Barcelona serà l’encarregat de jutjar l’espanyolista.

En l’escrit d’acusació, la Fiscalia relata que cap a les tres del migdia del 26 d’octubre de 2017 -la vigília de la declaració unilateral d’independència (DUI) de Catalunya, suspesa pel mateix Govern-, Álvaro de Marichalar estava davant del Palau de la Generalitat enarborant una bandera espanyola enmig d’un grup nombrós de persones que es manifestaven a favor de la independència de Catalunya. Hi afegeix que “alguns manifestants exaltats el van començar a increpar”, i per això un subinspector dels Mossos, que estava al comandament del grup d’agents, va donar l’ordre que s’acompanyés l’acusat dins de l’edifici de la Generalitat, “davant el risc que corria”. Marichalar, però, “amb ànim de trencar el principi d’autoritat dels agents dels Mossos”, es va negar a fer-los cas, i el van haver d’"arrossegar" fins a l’interior del Palau i retenir-lo.

Forcejar amb les agents

L’escena de la retenció de Marichalar va ser un xou. Un cop a dins del Palau de la Generalitat, l’espanyolista es va negar diversos cops a quedar-se allà protegit, i -segons la Fiscalia- “es va encarar amb els agents” dels Mossos, i van haver-li d’agafar pels braços entre dos agents. Va forcejar amb els agents, que l’anaven a portar a una sala, moment en què Marichalar es va donar un cop amb un marc i “va començar a moure tot el cos, molt alterat”, i, finalment, el van haver de reduir de bocaterrosa i posar-li les manilles. Per aquests fets, la Fiscalia considera que Marichalar és autor d’un delicte de resistència.

L’aristòcrata espanyol va protagonitzar diversos episodis de provocació a Catalunya entre els anys 2017 i 2018, en plena tensió pel procés d’independència del país, frustrat pels polítics catalans i el govern espanyol del PP, aquest darrer amb aplicació de l’article 155 de la Constitució, amb l’anul·lació de l’autonomia catalana fins a la celebració de noves eleccions.

L’excunyat de la infanta Elena va fer una campanya de la suposada retenció il·legal que va patir, com també la viscuda al Parlament, amb un grup d’agents dels Mossos, que custodiava l’edifici. Per aquells fets, va engegar una campanya contra el cos de policia català acusant-los d'haver-lo "segrestat i torturat". En el judici, està previst que els agents que van retenir i custodiar per protegir-lo declarin com a testimonis. A més dels 9 mesos de presó, la Fiscalia demana que Marichalar pagui les costes del procediment; és a dir, a tots els advocats personats.