El tinent general Ricardo Álvarez-Espejo, inspector general de l'Exèrcit i màxim representant de l'Exèrcit a Catalunya, deixarà el càrrec aquest dimecres, 1 de març, i passarà a la reserva. El rellevarà de forma interina el general de divisió Fernando Aznar, director d'Aquarterament, a l’espera que el Consell de Ministres nomeni un nou inspector general de l'Exèrcit, que ostenta també la representació institucional de les Forces Armades a Aragó, la Rioja i Navarra.

El fins ara inspector general de l'Exèrcit va arribar al càrrec a l'octubre del 2013. Álvarez-Espejo s'acomiadarà del càrrec dimecres vinent amb un acte militar al claustre del Palau de Capitania de Barcelona, que inclourà el comiat de la Bandera, un discurs i un homenatge als caiguts. L'inspector general de l'Exèrcit és el responsable de la direcció d'Aquarterament i d'Infraestructures de l'Exèrcit i pel seu càrrec li correspon la màxima representació de l'Exèrcit a Catalunya, Aragó, la Rioja i Navarra.

Cara visible de l’exèrcit a Catalunya

El madrileny Álvarez-Espejo ha estat des d’octubre del 2013 la cara visible de l’exèrcit a Catalunya. Durant aquest temps se l’ha pogut veure en tot tipus d’actes institucionals, com ara les preses de possessió de l’alcaldessa Ada Colau, al juny del 2015 i del president Carles Puigdemont, al gener del 2016.

De fet, el seu mandat ha coincidit amb l’augment del sobiranisme entre àmplies capes de la ciutadania catalana, que ha anat seguit d’un rebuig a la presència militar espanyola en terres catalanes. Davant aquesta situació, Álvarez-Espejo ha procurat desenvolupar sense entrebancs el seu paper de representant de les forces armades espanyoles a Catalunya, tot i episodis notoris com la celebració del Saló de l’Ensenyament, quan Ada Colau va fer notar als militars presents a la mostra que no eren ben rebuts, o les protestes recents a Celrà per la decisió unilateral de l’exèrcit de fer-hi maniobres militars malgrat el rebuig del municipi.

En tot cas, Álvarez-Espejo ha evitat mostrar en cap moment la seva opinió sobre la situació política a Catalunya en general i sobre el procés sobiranista en particular.

Possible nou JEMAD

Malgrat el seu passi a la reserva, el seu nom ha sonat reiteradament com a nou cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD, per les seves sigles en espanyol), que hauria de rellevar l’actual cap, l’almirall general Fernando García Sánchez, que porta en el càrrec des del 2011.

De fet, el govern espanyol, un cop consolidat en aquesta nova legislatura després de gairebé un any en funcions, té sobre la taula la possibilitat de fer el relleu. Encara que no hi ha cap llei escrita, tradicionalment el càrrec de JEMAD es decideix per un sistema de torns per raó del qual a un JEMAD de l’Armada el succeeix un de l’Exèrcit de Terra que al seu torn serà substituït per un de l’Exèrcit de l’Aire. Segons aquest sistema, i després que l’almirall García porti en el càrrec sis anys, hi ha setze tinents generals de l’Exèrcit de Terra que podrien accedir al càrrec. Un d’ells, Ricardo Álvarez-Espejo. L’última paraula en el nomenament depèn del Consell de Ministres.

El càrrec de JEMAD és la quarta autoritat militar de l’Estat, per sota del Rei, el president del govern espanyol i el ministre de Defensa.