La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha qualificat aquest dimecres la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa com "una operació de màrqueting, íntegrament, que encara no ha produït un sol resultat". En aquesta mesa de negociació entre Catalunya i Espanya es té l’objectiu d’aconseguir un “suport explícit per impulsar un referèndum" sobre la independència de Catalunya. En aquest sentit, la consellera d’Exteriors ha assenyalat que el tipus de plebiscit vinculant que defensa el Govern és el del "model escocès", que oferiria la possibilitat de continuar sent part de la Unió Europea (UE). "Espanya no ens permet l'autodeterminació com el model escocès, fa anys que esperem en una taula, aquests últims mesos de manera formal, però el govern català ha estat esperant en aquesta taula des de sempre, esperant una solució política a un conflicte polític", ha remarcat.

Segons la consellera, la taula de diàleg creada després de l'acord entre ERC i PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol "ha estat fins ara una operació de màrqueting". Segons ella, la negociació entre els dos executius és "poc prometedora considerant les últimes declaracions de diferents ministres del govern espanyol". Entre aquestes ha destacat les del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, qui la setmana passada va considerar que les reunions de la taula de negociació només haurien de tenir lloc davant acords importants. "Si el ministre Miquel Iceta diu que ens asseurem quan tinguem alguna cosa concreta que discutir, no està entenent realment el significat d'aquesta taula i això són males notícies", ha lamentat Alsina.

En aquest sentit, la consellera Alsina ha recordat que la taula "va ser creada per parlar únicament i exclusivament de com resoldre el conflicte polític" entre Catalunya i Espanya. El recent cas d'espionatge a més de 60 líders independentistes mitjançant el programari Pegasus, el CatalanGate, fa perillar ara la continuïtat d'aquestes negociacions. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va informar aquest dimarts que les negociacions entre Generalitat i Moncloa quedaven congelades fins que des de Madrid no es faci algun gest que pugui servir per reconstruir la “confiança” entre els dos governs. "No tenim autodeterminació, no tenim diàleg i a sobre ens espien", ha dit Alsina en al·lusió explícita a l'espionatge, que considera "un punt d'inflexió i una línia vermella" que requereix la intervenció de la Unió Europea.

Projecció exterior

Aquest missatge polític acompanyarà Alsina durant la seva gira per Europa Central, on busca impulsar les connexions internacionals de Catalunya, així com mostrar que és "un excel·lent lloc per anar-hi i invertir-hi". Alsina ha informat de l'augment d'un 30% del pressupost de la conselleria d'Acció Exterior pel 2022, amb el que es preveu obrir noves delegacions al Japó, Corea del Sud, Senegal, Sud-àfrica, Brasil i Andorra.