La nova consellera d'Exteriors i Govern Obert, Victòria Alsina, ha assegurat aquest dilluns que el seu Departament treballarà conjuntament amb tots els exiliats de l'1-O per internacionalitzar la causa catalana. Alsina ha indicat que ve per "assegurar-se que el que passa a Catalunya s'expliqui sense distorsions" fora del país i en això creu que els represaliats a l'exili poden tenir un paper important.

En una de les seves primeres declaracions com a nova responsable d'Exteriors, la consellera de Junts ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que va parlar durant dues hores amb el president Carles Puigdemont la setmana passada i es van conjurar a treballar conjuntament amb la resta d'exiliats. Al seu entendre, el seu "to i energia" són essencials per explicar què passa al nostre país més enllà de les fronteres.

"Donar la visió de Catalunya al món és assegurar-me que no hi ha distorsions. L'Estat i altres poders volen posar fi a això. Però la lluita per la llibertat, la democràcia i els drets civils s'ha d'explicar i ho defensaré", ha assegurat, tot i dir que és conscient que "la pressió de la diplomàcia espanyola és molt gran i hi dediquen infinits recursos".

"No vinc a fer un Pedro Duque"

Alsina, la primera dona consellera d'Exteriors i també la persona més jove del nou Govern, ha deixat clar que "ha vingut a fer política i no a ser una tècnica independent": "No vinc a fer un Pedro Duque, és a dir, tenir molta experiència, però descontextualitzada del que és el país. He treballat amb la Generalitat i les institucions i sé com funciona".

D'altra banda, la consellera ha anunciat que el nom del Departament canviarà a "Exteriors i Govern Obert" per tal de tenir un ventall més ampli que abraci la transparència, col·laboració i participació del nou Govern i també que sigui més homologable en l'àmbit internacional.

Tolerància zero amb els abusos

A més, Alsina ha mostrat el seu total compromís amb acabar i lluitar contra tota mena de violència, després dels episodis d'abusos viscuts en aquest Departament que van costar la dimissió de l'exconseller Alfred Bosch. "Els meus treballadors són el primer. Jo els protegiré davant de qualsevol agressió, també les del Tribunal de Comptes", ha dit.

Victoria Alsina delegada Govern EUA - ACN

Imatge; ACN

Sobre Alsina

Alsina és doctora en ciències polítiques i socials per la Universitat Pompeu Fabra, amb estudis superiors en direcció i innovació pública a ESADE. Ha estat professora i directora acadèmica del Center for Urban Science & Progress de la Universitat de Nova York, a més d’investigadora a la Harvard Kennedy School. El seu àmbit d'especialització i de recerca era la innovació en el sector públic. Va ser delegada del govern als EUA i co-coordinava el grup d'experts Catalunya 2022 impulsat pel president Quim Torra.

Imatge principal: La nova consellera d'Exteriors, Victòria Alsina / ACN