Després de la sentència del Tribunal Suprem que confirma la imposició del castellà a les aules catalanes, la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha fet una crida a tots els grups del Parlament demanant que signin una carta adreçada al president Pedro Sánchez, exigint-li que demani formalment l'oficialitat del català a la Unió Europea. Alsina ho ha proposat en el marc d'una interpel·lació al Govern durant el Ple del Parlament que se celebra aquest dimarts.

"És un deure de tots nosaltres. No només dels que creiem que Catalunya és una nació, sinó també dels que creiem en els valors democràtics i la pluralitat", ha dit Alsina, que ha criticat que el català sigui una absoluta excepcionalitat a la Unió Europea, perquè és l'única llengua amb més de 7 milions de parlants que es considera regional: "No és llengua oficial a la Unió Europea per manca de voluntat política de l'Estat", ha carregat la consellera. 

Alsina ha explicat que si el català fos oficial a la Unió, permetria l'etiquetatge en català, subvencions europees en català, que l'audiovisual estigués protegit a escala europea i que els catalanoparlants es poguessin adreçar en la seva llengua a la Comissió Europea

A més, ha alertat que, si finalment els grups polítics del Parlament atenen a la seva demanda i envien aquesta missiva a Sànchez, caldrà estar atents a la resposta. Si es nega a demanar-ho, quedarà en evidència: "Vindria a confirmar que l'agenda del reencuentro és poc més que una operació de branding polític".

Així mateix, ha remarcat que, per aquells que volen que Catalunya esdevingui un membre de ple dret de la Unió Europea, és imprescindible no només que el català sigui tractat amb normalitat a Catalunya, sinó també a les institucions de la Unió: "Catalunya s'ha afartat del menyspreu a la llengua. No permetrem que ningú segresti el català", ha tancat.

Dalmases: "Mai cap govern espanyol blindarà el català"

Alsina ha fet la seva intervenció després d'una interpel·lació del diputat de Junts Francesc de Dalmases, que ha carregat amb força contra la sentència del Suprem. Així, ha sostingut que "la història d'Espanya és la història contra la llengua catalana", i ha avisat que mai cap govern espanyol blindarà el català.

"Si persistim la llengua tindrà el futur assegurat, però també és una obvietat política que si el català continua dins l'Estat Espanyol, mor", ha afirmat, i ha lamentat que a l'Estat espanyol el català li faci "nosa". 

Així mateix, ha assegurat que Junts assistirà a les mobilitzacions convocades per Somescola. Ahir mateix aquesta plataforma que agrupa múltiples entitats culturals, socials i del sector educatiu, va anunciar una gran mobilització el 18 de desembre a l'Arc de Triomf de Barcelona. 
 

A la imatge destacada, la consellera Victòria Alsina / David Zorrakino (EP)