La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha constatat "l'interès" d'Israel per Catalunya en el viatge de quatre dies que aquesta setmana l'ha dut a aquest país, i ha identificat "oportunitats" per col·laborar-hi. En l'última jornada al país hebreu i també a Cisjordània (Judea i Samària per als jueus), Alsina, acompanyada del secretari d'Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i del director general de Prospectiva i d'Innovació en l'Acció Exterior, Joan Maria Piqué, s'ha reunit amb l'alcalde de Tel-Aviv, Ron Huldai, i amb el ministre de Cooperació Regional d'Israel, Isawi Frej. A més s'ha entrevistat amb l'alcalde de Ra'anana, Chaim Broyde, i ha visitat el centre municipal de música de la ciutat.

 

En totes aquestes trobades, la consellera ha "constatat l'interès per Catalunya" que tenen a Israel ha "confirmat" la "voluntat de col·laborar". Alhora ha "identificat oportunitats" per posar en pràctica aquestes col·laboracions, "tant en el curt com en el mitjà termini". Alsina ho ha dit des del memorial a Yitzhak Rabin, exprimer ministre d'Israel, al lloc on el van assassinar al costat de l'Ajuntament de Tel-Aviv després de fer un míting.

 

Pel que fa a la reunió amb el ministre de Cooperació Regional, Isawi Frej, la consellera ha destacat que és el "primer ministre àrab, i una persona important en el projecte de consens que vol representar el govern d'Israel". "Hem parlat de projectes en el marc dels Acords d'Abraham i en el marc de futures relacions que Catalunya vol establir a la regió i que estem estudiant", ha explicat Alsina.

De la trobada amb l'alcalde de Tel-Aviv, Alsina ha destacat que Hualdi "ha liderat els processos de transformació que ha viscut la ciutat aquests anys", fins a convertir-se en una potència mundial de les startups. L'alcalde ha assegurat després de la reunió que ha estat "un gran plaer" rebre Alsina per "intercanviar idees i aprofundir en la relació amb la nostra ciutat agermanada, Barcelona, especialment a la llum de la Smart City Expo World Congress".

A la tarda Alsina s'ha reunit amb l'alcalde Ra'anana i després ha mantingut trobades amb representants de diferents grups polítics del multicolor arc parlamentari israelià, tant de partits del govern com de l'oposició. Hi ha tingut una "interlocució sobre les futures agendes polítiques d'Israel i de Catalunya, i els reptes compartits", ha precisat.

Recepció a la comunitat catalana

La consellera va fer ahir al vespre una recepció a la comunitat catalana d'Israel, on també hi van assistir personalitats de la societat civil israeliana, com el Premi Nobel de Química 2011, Dan Shechtman, que també va intervenir. Hi va haver altres assistents destacats, com els professors Ernesto Joselevich, de l'Institut Weizmann i especialista en nanotecnologia, i Itamar Raz, expert mundial en diabetis. En total, a l'acte hi van assistir 40 persones. "Tots vosaltres heu aportat el vostre granet de sorra per transformar Israel en el que és avui: un país lliure, ple d'oportunitats, culturalment vibrant i obert a l'exterior", va dir la consellera als convidats.

Durant el viatge, la consellera també es va reunir a Ramalà, en el territori administrat per l'Autoritat Palestina, amb diverses ONG's.

A la fotografia principal, la consellera Victòria Alsina reunida amb l'alcalde de Tel-Aviv, Ron Huldai. Foto: conselleria d'Exteriors