"La música ens recorda constantment que tots els habitants del Mediterrani compartim cultura. Som diferents, però tenim moltes coses en comú. La música antiga és el tipus de música on és més evident que totes les ribes del nostre mar parlen el mateix idioma". Amb aquesta cita del compositor i músic igualadí Jordi Savall, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va voler començar la seva intervenció en el debat d'aquest dijous organitzat per ElNacional.cat sobre si Catalunya pot esdevenir un hub de la Mediterrània. Segons la doctora en Ciències Polítiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra, la Generalitat sempre ha tingut una doble visió de ser estratègics. "Crec que a casa nostra es donen molts elements per posicionar-nos de manera favorable en les polítiques mediterrànies", va defensar Alsina, que va afegir que la feina feta i les iniciatives dutes a termes des de Catalunya per crear una macroregió "ens ajudaran a enfortir la cooperació a tots els nivells entre les dues ribes". Durant la seva intervenció en la xerrada organitzada per aquest mitjà, l'exdelegada del Govern per als Estats Units i el Canadà va insistir en el fet que si Catalunya fos un estat independent, "seria més fàcil fer moltes coses".

"Mentalitat d'estat"

Preguntada pel corredor mediterrani, Alsina va explicar que "aquí existeixen moltes xarxes". "M'agrada la iniciativa de fer una xarxa que uneixi diverses xarxes i que aquestes permetin sumar sinergies; sovint tenim moltes xarxes, però aquestes actuen individualment". Com a solució, la consellera va proposar "tenir mentalitat d'estat i agafar un rol més gran en la presa de decisions". Sobre tenir més delegacions, va assegurar que "s'han de construir més ponts" i va posar èmfasi en el Marroc i Israel. "Són països molt importants per potenciar aquesta relació mediterrània, es podrien sumar sinergies i focalitzar recursos". Al mateix temps, Alsina va al·legar: "Quan piquem la porta a Brussel·les, ens fan més cas si hi anem com a líders d'una xarxa que si hi anem com a Catalunya". La consellera va argumentar que durant la pandèmia es va crear una xarxa per a la cooperació transfronterera per treballar temes d'economia blava, els Fons Next Generation i programes europeus i que això els ha ajudat a l'hora "d'aconseguir diners a Brusel·les". 

L'acte celebrat al Palau Robert va comptar amb la participació del president del Port de Barcelona, Damià Calvet; la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; l'advocat Jordi Domingo i l'activista social Fàtima Ahmed. Amb motiu del MedCat 2030, una estratègia impulsada pel Govern que es desplega sobre la base de tres eixos —compromís, incidència i aliances, es vol fomentar Catalunya com a hub del Mediterrani. Els experts van ser preguntats sobre aquesta zona geogràfica, el paper que ha de tenir Catalunya i es van fer pinzellades sobre les relacions socials i culturals.