Catalunya pot presumir que durant tota la seva història ha tingut sempre la mirada posada al mar. Al ‘seu’ mar, per ser exactes. Aquest país ha passat de dominar el mar Mediterrani a veure’s obligat a preguntar-se quin ha de ser el paper de Catalunya durant el segle XXI en aquest espai tan important d’Europa. ElNacional.cat ha organitzat aquest dijous un debat al Palau Robert de Barcelona per trobar respostes a aquesta pregunta. L’acte ha comptat amb la participació de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, l’advocat Jordi Domingo i l’activista social Fàtima Ahmed.

Alsina, Calvet, Domingo i Ahmed han assistit a l’acte organitzat per aquest diari en motiu del MedCat 2030, una estratègia que ha impulsat el Govern que es desplega sobre la base de tres eixos estratègics -compromís, incidència i aliances- i vol fomentar de Catalunya com a hub del Mediterrani. Tots quatre han estat preguntats sobre els passos que ha de seguir el país per convertir-se en el hub d’aquesta zona geogràfica, i han tractat temes relacionats amb el diàleg, l’acollida, la cooperació intercultural, així com aspectes econòmics i polítics, com el paper que han de tenir els consolats o el poder que podria tenir Catalunya si fos un estat independent.

El Marroc, Israel i Itàlia

Les persones que han assistit a l’acte han pogut abandonar el Palau Robert amb la convicció que els tres països que Catalunya tria com a preferits per aliar-se són el Marroc, Israel i Itàlia. Els dos primers han estat mencionats diverses vegades per la consellera Victòria Alsina. Segons ella, és primordial teixir una bona relació entre Catalunya i aquests dos països. “És tan important l'un com l’altre”, ha insistit. Per la seva banda, Damià Calvet ha tret pit del “circuit permanent” que hi ha sempre entre el país dels catalans i Itàlia, a més de demanar apostar per un gasoducte entre tots dos territoris, ara que Europa es veu amenaçada per una crisi energètica conseqüent de la guerra a Ucraïna.

 

“És el moment de tenir un ‘hub’ intercultural”

Així de clara s’ha expressat l’activista Fàtima Ahmed, que ha apostat perquè els països que conformen el Mediterrani facin “una mirada cap endins” per tal de teixir aliances; no només econòmiques i polítiques, sinó culturals, per tal de combatre el racisme i els prejudicis entre les comunitats que comparteixen aquesta regió. “És el moment de tenir un ‘hub’ intercultural", ha assegurat. Ha demanat, també, que hi hagi més comunicació entre les institucions del mar Mediterrani.

 

El Mediterrani, una via cap a Europa

Seria tot més fàcil si Catalunya fos un estat independent? És clar que sí; i així de clara s’ha expressat Alsina, que ha reivindicat la seva “mentalitat d’estat” però també ha volgut insistir en la importància de “crear xarxa” amb altres territoris. “Quan anem a la Comissió Europea ens fan més cas quan ens presentem com a líder d’una xarxa que no pas com a Catalunya”, ha afirmat durant el col·loqui.

 

catalunya hub mediterrania acte debat el nacional Victòria Alsina Damià Calvet Jordi Domingo Fàtima Ahmed - montse giralt
Els quatre ponents del debat, amb el moderador, David González, director adjunt d'ElNacional.cat / Foto: Montse Giralt