L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha lloat aquest dissabte la "llibertat" i el "benestar" que, des del seu punt de vista, està entre els millors del món occidental. Així ho ha afirmat durant el seu discurs en l'acte per concedir les medalles de Madrid amb motiu de la festivitat de San Isidro, patró de la ciutat.

"Madrid és una terra de present, però sobretot de futur, que els madrilenys nascuts a Usera, Barcelona o Caracas sàpiguen que poden trobar les cotes de llibertat més altes i benestar que es troba al món occidental", ha remarcat Almeida.

Malgrat les paraules d'Almeida, la comunitat autònoma de Madrid és de les que dedica menys del seu PIB en serveis bàsics com la sanitat. En concret, aquesta regió va desemborsar 8.962 milions, la tercera xifra bruta més alta del país -per darrere de Catalunya i Andalusia-, en sanitat durant el 2020, però que amb prou feines representa el 3,7 % del seu PIB -el percentatge més baix de tota la taula- davant el 5,6 % nacional.

A més, Madrid és el territori que lidera els contagis i morts per Covid, segons les dades del ministeri de Sanitat. En aquest sentit, donis que es va iniciar la pandèmia a Espanya s'han infectat un total de 3.604.799 persones, de les quals 701.437 a Madrid, és a dir, pràcticament una cinquena part dels contagis. També, és la que ha concentrat més víctimes de Covid, que sumeixi 15.164 de les 79.339 defuncions registrades en l'àmbit espanyol. A més, els pacients amb coronavirus ocupen el 37,84% de les places de les UCI, una xifra que és molt per sobre de la mitjana espanyola (19,17%) i del 20%, que és quan es considera que aquestes unitats comencen a ser saturades.

hospital zendal madrid covinya|cocep - EfeUn de sanitari atén un pacient a l'hospital Zendal de Madrid / EFE

Tampoc no és on hi ha més llibertat econòmica segons la qualificació de "llibertat econòmica insuficient" a l'acabat de publicar Índex de Llibertat Econòmica de les Ciutats Espanyoles (Ilece), el qual es fixa a 50 ciutats i situa Madrid al lloc 41 de 50, que puntua amb un suspens. A més, la OCDE alertava aquesta setmana que aquesta comunitat podria ser un paradís fiscal dins del país.

Ciutat lliure i solidària

Malgrat que les dades no acompanyen, Almeida ha insistit que Madrid és una ciutat "lliure, solidària, sostenible, innovadora i confiable". Ara bé, segons un estudi del BBVA Research, Madrid podria passar de liderar el creixement d'Espanya a situar-se a la cua pel tancament de fronteres per la pandèmia i la caiguda de turisme.  A més, un estudi europeu assegura que Madrid és la ciutat de la UE amb més índexs de mortalitat per la contaminació produïda pel trànsit.

"Tenim motius per l'esperança, però no ha estat fàcil arribar fins aquí ni serà fàcil seguir el camí que encara ens queda. Tot i això, malgrat totes les circumstàncies, els madrilenys hem donat una lliçó de solidaritat i de responsabilitat i de valentia que ens enorgulleix, però que en absolut als que vivim en aquesta meravellosa ciutat, ens sorprèn", ha manifestat Almeida en l'acte on ha instat els habitants d'aquesta ciutat a no conformar-se amb l'aconseguit i a continuar lluitant per "implementar el model d'èxit" a les pròximes generacions. Aquest, ha assegurat, "i no és només orgull dels madrilenys, sinó també el mirall que es miren molts ciutadans d'altres llocs i territoris".

 

Imatge principal: Almeida durant en l'acte del lliurament de les medalles de la ciutat de Madrid / Europa Press