La censura a la cuinera de xocolata que tenia una pastisseria de Sant Cugat del Vallès a l'aparador, perquè va ser acusada de "racisme", ha provocat una allau de crítiques a la xarxa, amb nombroses persones que s'han queixat de la mesura i demanen restituir la figura. Molts acusen els opositors a la figura de caure en el denominat pensament woke, que als EUA va provocar en el seu dia una reacció en contra que va afavorir l'accés de Donald Trump a la presidència del país.

L'estudiant d'Economia Bernat Mallén ha assegurat que la dona representada no té en realitat faccions africanes sinó "caucàsiques", i que si apareix de color marró fosc és perquè "està feta de xocolata". "Molt malament la pastisseria per cedir al matonisme woke", ha afegit.

La tuitaire Isabel Castro ha acusat els promotors de la censura de "banalitzar el racisme". "De tot plegat, el que trobo més lamentable és que la pastisseria hagi cedit a les dèries de 4 wokes trastocats fins al deliri. És un mal precedent. La banalització del racisme que fan alguns grupuscles minoritaris és irresponsable i no ajuda gens a erradicar-lo. Tot al contrari", ha alertat.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la tuitaire, i de vegades tertuliana, Cris Gallifantes. "Doncs jo dec ser rara, però jo no hi veig una dona negra. Veig una dona de xocolata. Són ganes que et facin cas. Si hagués estat de xocolata blanca plorarien perquè la xocolata és negra i estan invisibilitzant la gent negra", ha pronosticat.

L'exdelegat del Govern davant la UE Gorka Knörr ha reptat irònicament la CUP a prohibir ara la xocolata negra. "A veure si té collons la CUP de prohibir la xocolata negra", ha indicat.

L'exconseller Jordi Puigneró ha acusat "la CUP i les seves sucursals" de portar el país "a un sense sentit". "El problema és fer-los cas", ha apuntat.

L'escriptor Melcior Comes ho ha valorat amb ironia, igual com l'arquitecta Anna Pont. "Salvar-nos d’Espanya no ho sé, però salvar la xocolata del racisme sí que ho aconseguirem", ha indicat Comes. "Jo només hi veig una noia feta de xocolata negra, cosa que aplaudeixo perquè la xocolata blanca no m'agrada gens", ha afegit Pont.

L'activista de l'ANC Anthony Sànchez, que és negre, ha criticat la censura. "Com a persona negra que soc només us diré que les vostres acusacions de "racisme" contra aquesta pastisseria són del tot absurdes. No hi veig cap ofensa, només una figura de xocolata negra que amb molt de gust tots ens menjaríem. Deixeu-vos de banalitats, si us plau...", ha indicat. En el mateix sentit s'ha expressat l'escriptor Brahim Yaabed, també negre, que ha advertit del risc de disparar el racisme real. "Com a català de "raça negra", em fa vergonya aliena acusar de racisme una pastisseria per elaborar una mona de xocolata negra. Ja n'hi ha prou. Perquè al final, la gent esdevé racista de debò per culpa del "bonisme radical". Prou!!!!", ha apuntat.

La tuitaire Mariona ha subratllat que si la mona hagués estat feta de pastanaga hauria estat de color taronja. "És de xocolata, si fos de pastanaga seria carbassa. Crec que veieu moltes pelis de ciència ficció", ha deixat anar.

Una altra tiutaire, de nom Àngels, ha advertit la campanya de censura amb l'efecte Streisand, que fa referència al fet que la mona de la cuinera de xocolata encara s'ha fet més popular. "L'efecte Streisand de la xocolata negra. Jo de vosaltres aniria restaurant per restaurant dient que "Fora" l'arròs negre. Esteu ben grillades. Per cert, Pastisseria Sàbat, sou uns artistes", ha afegit.

La denúncia feta pel grup feminista Hora Bruixa ha arribat setmanes després de la polèmica generada per la candidata de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Basha Changue, que va demanar retirar alguns elements de la cultura popular catalana, com gegants, perquè al seu entendre evoquen un passat colonialista i esclavista de Catalunya. En un article publicat a ElCrític.cat, Changue va demanar una mirada més crítica sobre el "passat colonialista" de Catalunya i, per exemple, retirar els gegants "negritos" de Santa Tecla, a Tarragona, o els "cubanitos" de Sitges. Segons la candidata de la CUP, aquestes figures són un enaltiment del colonialisme i cosificació de les persones negres. "No és perquè siguin negres, és perquè són negres esclavitzats", va detallar, encara que a Tarragona i Sitges ho neguen.