Aliança Catalana, el partit de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, està a punt de protagonitzar un gir significatiu en la política municipal de Catalunya i podria tenir la seva segona alcaldia. La formació ha tancat un acord amb ERC-AM per impulsar una moció de censura a Ribera d'Ondara (Segarra) i desbancar l'actual alcalde en minoria del PSC, Francesc Sabanés. Segons les últimes informacions, la moció es presentaria aquesta setmana, obrint pas a la possibilitat que l'alcaldia recaigui en Elisabet Jové, que fins fa poc era l'única regidora d'ERC, però va decidir deixar la militància a causa de les negociacions amb Aliança Catalana, i d'aquí poc haurà d'agafar la baixa per maternitat i això farà que durant uns mesos, l'alcalde sigui Albert Puig, d'Aliança Catalana. L'actual alcalde, Francesc Sabanés, ha expressat el seu desacord amb aquesta maniobra, i l'ha qualificat d'un "tripijoc molt forçat que no s'agafa per enlloc".

Ribera d'Ondara va celebrar un ple divendres passat, però no va arribar a durar ni deu minuts per la negativa a intervenir per part dels regidors que ara són a l'oposició. L'alcalde socialista Francesc Sabanés ha lamentat l'actitud dels dos grups i ha remarcat la necessitat de seguir amb el "dia a dia". De moment encara no ha entrat la sol·licitud per fer la moció de censura, però Sabanés sap que serà aquesta setmana perquè així ho van manifestar els grups que la impulsen. En aquest sentit, Sabanés valora aquests moviments com un "tripijoc" que només busca afavorir "interessos personals". "És molt forçat i no s'agafa per enlloc", afegeix, i al mateix temps lamenta que tot plegat provoca "desgavell i bloqueig" al poble.

Les tensions van sorgir fa unes setmanes, quan es va descobrir que ERC-AM estava negociant la moció de censura amb l'únic regidor d'Aliança Catalana. Ambdues formacions justifiquen la iniciativa pel "mal funcionament", la "falta de transparència", la "mala gestió" i fins i tot "sospites de corrupció" a l'Ajuntament.

Aquesta situació ha portat a una escissió dins ERC, ja que el partit va deixar clar que no negociaria amb forces d'extrema dreta, iniciant els tràmits per expulsar Elisabet Jové. Malgrat això, Jové va anticipar-se i va abandonar el partit per evitar perjudicar-lo. Això significa que, si la moció de censura té èxit, ERC perdria la seva representació municipal a Ribera d'Ondara. La situació política al municipi es complica amb la notícia que, durant la baixa per maternitat d'Elisabet Jové, l'alcaldia seria assumida provisionalment per Albert Puig, de l'Aliança Catalana. Això pot generar una transició temporal dins del govern local, amb conseqüències encara per esbrinar.