Piròman i bandarra. Així va definir ahir el govern d'Algèria el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, quan la relació entre els dos països passa pel seu pitjor moment, després que tant ell com Nadia Calviño parlessin dels vincles entre Alger i Rússia, que estarien darrere de les seves últimes decisions. Aquestes paraules han provocat l'enuig del govern espanyol, que ha volgut tancar files amb el ministre i l'han defensat davant dels insults. Ho ha fet la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, que ha considerat que les declaracions, que es van publicar a través de la seva agència de premsa oficial, APS, no són admissibles ni tolerables: "Inacceptables". Amb tot, però, ha volgut insistir en la importància de recuperar les relacions bilaterals amb aquest país, en una entrevista a Telecinco. "És inacceptable que cap mitjà de comunicació introdueixi i faci aquesta mena de comentaris contra ningú i molt menys contra un ministre d'exteriors del Govern d'un país veí amb el qual s'han mantingut relacions molt intenses durant dècades i amb qui hem de tornar a recuperar les relacions tan aviat com sigui possible". 

La també ministra per la transició ecològica del govern espanyol ha argumentat que no es donen les circumstàncies necessàries perquè aquesta relació actual, en la que ja han aparegut els primers insults, es mantingui en el temps. Això és deu al fet que els interessos comuns dels dos països són "molt més amplis i estables" que la tensió que ara marca la situació "puntual". "Creiem que és un país confiable i se seguirà mantenint i recuperant tot allò que pugui veure's afectat", ha dit Ribera sobre els intercanvis comercials. En aquest sentit, ha destacat que l'obligació del govern de Pedro Sánchez és mantenir una relació "excel·lent amb tots els països veïns, tot i que entre ells puguin haver-hi divergències. 

El contingut de la carta 

Aquesta és la resposta de Ribera, però, què deia ahir exactament Algèria? Més de piròman i bandarra, assenyalaven directament Albares com a responsable del context actual: "Albares busca el diàleg amb un llenguatge de contorn irrespectuós i, sobretot, indigne del seu càrrec". Les crítiques dures contra el socialista no es queden aquí: "La seva figura contrasta amb la d'altres il·lustres diplomàtics i ministres d'Exteriors d'Espanya inscrits al panteó de la diplomàcia internacional". En l'article, el govern algerià deixa molt clar que, per a ells, José Manuel Albares és un "ministre amateur" i el culpabilitzen del canvi de posicionament del govern espanyol pel Sàhara Occidental: "Ha ridiculitzat al seu executiu aïllant-lo del Parlament i de l'opinió pública espanyola". Finalment, Algèria remata amb la següent sentència: "La història no retindrà gran cosa d'Albares. Exacerbant la crisi entre Algèria i Espanya i envoltant-la d'un llenguatge propi de la Guerra Freda, Albares tampoc es fa més gran".

Efectes del topall del gas 

En la mateixa entrevista, Ribera, ha recordat en el primer dia d'aplicació del topall del gas, que sense aquesta mesura el MWh hagués estat 75 euros més car, fet que demostra la seva "eficàcia". Malgrat que la reducció de preus de dimecres és inferior a la inicialment promesa pel govern espanyol, Ribera ha recordat que "s'ha produït una reducció que no és menyspreable" i el govern espanyol encara té plantejades noves mesures –com la Llei de sostenibilitat del sistema elèctric i la Llei del CO2- que "si s'acumulen suposaran una reducció addicional" de la factura.

"S'ha produït una reducció respecte al que hagués estat la factura i creiem que cal donar temps perquè es vagi consolidant per poder tenir una valoració real i si cal introduir mesures addicionals", ha sentenciat. La ministra ha recordat també que si el preu de l'electricitat no ha baixat de forma important aquest dimecres és fruit de la demanda per l'increment de la temperatura, la reducció de l'energia eòlica i de la fotovoltaica. Segons les dades del govern espanyol, aquest dimecres el preu de l'electricitat a l'Estat està en 165,6 euros el MWh, un preu inferior a la majoria dels estats europeus (França 233; Itàlia 250; Alemanya 212; el Regne Unit 197).