Una jutgessa del Jutjat de Primera Instància número 10 de Barcelona ha condemnat al periodista Alfonso Rojo i al seu mitjà de comunicació Periodista Digital a indemnitzar amb 40.000 euros els titellaires, que el 2016 van estar cinc dies a la presó perquè durant la representació d'una obra on un dels seus personatges portava una pancarta amb el missatge Gora Alka-ETA.

La magistrada ha considerat que Rojo ha vulnerat el dret a l'honor dels titellaires els quals en diferents articles publicats el 2016 els qualifica de "facinerosos", "etarres", "proetarres" i "titirietarras", segons ha avançat Eldiario.es.

Intromissió al dret a l'honor

Tal com es remarca en la sentència, datada el 13 d'octubre, aquestes afirmacions són "inequívocament injurioses, ofensives, vexatòries, ultratjants i innecessàries". A més, ha considerat que aquests termes són una intromissió il·legítima al dret a l'honor dels titellaires sense que estigui emparada per la llibertat d'informació, ja que no compleix el requisit de veracitat.

"Cap dels articles no aporta informació o es refereix a fonts de prova que corroborin la pertinença o vinculació dels actors al grup terrorista ETA, ni que es tracti de delinqüents habituals", ha al·legat la magistrada, en una resolució que no és ferma.

Segons el parer dels artistes, els títols dels articles Así defiende la izquierda mediática a los titiriteros etarrasLa concejala de los titirietarras fundo una marca blanca de BatasunaUno de los titirietarras de Carmena milita en un grupo anarquista que visita a presos etarras, els vinculen falsament amb la banda terrorista ETA. Per la seva part, Rojo i Periodista Digital defensen que estan enquadrats en el dret a la llibertat d'informació, expressió i opinió.