L'exvicepresident del govern de l'Estat i exnúmero 2 del PSOE, Alfonso Guerra, ha tornat a carregar contra l'actual dirigent socialista, Pedro Sánchez, amb un article d'opinió al mitjà de dretes The Objective en el qual afirma que "potser ha arribat el moment en què els socialistes es preguntin si no serà el problema el candidat". Guerra, que mai no ha tingut una relació propera amb Sánchez i, de fet, l'ha criticat en nombroses ocasions i va donar suport a la ja morta políticament Susana Díaz en el seu assalt a la cúpula del PSOE el 2017, ha assegurat que "el dia que es va signar l'acta de defunció política de milers de responsables polítics socialistes" —en referència a la desfeta del PSOE a les autonòmiques i municipals— va ser quan es va pactar amb el Podemos de Pablo Iglesias; i remet a l'escena en què els dos dirigents s'abraçaven. 

Alfonso Guerra critica en el seu article que el PSOE de Sánchez ha "abandonat el socialisme liberal que ha impregnat el partit durant 140 anys" i ho ha "substituït amb una aliança de radicals, populistes, independentistes i hereus del terror". També denuncia "l'esbojarrat i injust pla de privilegiar l'independentisme fins al paroxisme de fer desaparèixer delictes del Codi Penal per beneficiar els que han posat al precipici la democràcia".

De cara al 23-J, l'exdirigent socialista considera que el cop de les municipals es pot mitigar amb una bona campanya, però assegura que "l'atmosfera política juga en contra del PSOE", perquè existeix una "desconfiança, no contra el partit, però sí contra el secretari general", Pedro Sánchez. Guerra també critica que Sánchez persisteix en "l'error" d'agrupar els "socis fracassats" per "aturar un nou govern d'ultradreta". 

Guerra veu la convocatòria d'eleccions com una maniobra "hàbil"

Guerra també ha valorat la reacció del president del govern espanyol anticipant les eleccions generals com a "hàbil" i "ràpida" en clau interna del partit per evitar les "llances", perquè "sap que si perd el poder al partit, ho perd tot". L'exdirigent socialista considera que la convocatòria obligarà els membres del partit descontents a simular suport al secretari general, perquè si articulen qualsevol crítica, "podrà ser qualificada de deslleialtat per part dels acòlits del secretari general". Així i tot, Guerra assegura que les decisions es prenen "en clau personal" i ho argumenta amb l"aberrant notícia" que es retardarà l'elecció del nou secretari general de l'OTAN fins després del 23-J, per la qual Sánchez es un ferm candidat.