Podemos té ganes de reivindicar que encara continua viu, i tot indica que en els pròxims dies mantindrà oberta la seva guerra amb Yolanda Díaz. Així ho ha posat de manifest aquest dimecres Pablo Echenique després d'haver-se acomiadat del Congrés, que ha alertat Sumar que el seu partit exercirà “autonomia política” dins de la formació de la vicepresidenta segona del govern espanyol. “El que no se li pot demanar a cap força política és que no exerceixi la seva autonomia política; crec que no serem els únics que ho fem, per suposat que Podemos ho farà i estic convençut que la resta de forces també”.

Així, ha remarcat que els morats són un partit “indispensable” perquè l’estat espanyol pugui tenir “certes transformacions profundes”. Així s’ha expressat en declaracions als mitjans de comunicació després de la celebració de la diputació permanent al Congrés dels Diputats, que ha convalidat la pròrroga del decret anticrisi. Cal tenir en compte que després de la configuració de les llistes electorals per part de Yolanda Díaz i dels seus mals resultats el 23-J, la formació morada només tindrà cinc diputats a la cambra baixa.

De la mateixa manera, ha donat suport a la decisió de la secretària general de Podemos, Ione Belarra, per haver trencat aquesta setmana l’alto el foc contra Yolanda Díaz. “Va dir la veritat i és una realitat” que a les eleccions generals del 23-J l’espai situat a l’esquerra del PSOE va perdre 700.000 vots i set escons, amb relació a tot el que va aconseguir Podemos, Compromís i Más País l’any 2019.

Així, Echenique ha considerat que no ha funcionat l’estratègia “d’invisibilitzar” Podemos. És més, Echenique ha insistit que la hipòtesi de deixar Podemos en un "paper molt secundari" per intentar créixer no ha estat "verificada" el 23-J, si bé més enllà del resultat de Sumar valora "molt positivament" que en global s'hagi evitat una majoria de PP i Vox.

De fet, aquesta setmana Ione Belara va arribar a acusar Yolanda Díaz d’haver “renunciat al feminisme”. La secretària general dels morats va recordar que no s'ha assolit l'objectiu de poder governar "amb més força" la pròxima legislatura. En un vídeo, Belarra considerava insuficient el resultat de Sumar perquè, subratllava, l'objectiu de la coalició de partits era ampliar l'espai electoral a l'esquerra del PSOE, però s'han perdut vots i escons respecte al 2019. A més, la secretària general de Podemos remarcava que la seva formació va actuar amb una "responsabilitat i generositat enorme" per formar part de Sumar perquè se li va "imposar un acord que cap altra força hagués acceptat". No obstant això, remarcava també que el fracàs de PP i Vox per arribar a La Moncloa permetia que l’esquerra “guanyés temps”.