La recentment registrada proposició de llei d'amnistia pretén posar fi als processos judicials que afecten bona part dels manifestants, activistes i polítics encausats pel procés. Des que el PSOE va registrar la proposició de llei des de diferents entitats i agrupacions s'han tractat de fer algunes estimacions de quin podria ser l'abast d'aquesta amnistia, i ara ha estat Alerta Solidària qui ha fet pública la seva estimació. 438 manifestants i activistes podrien ser amnistiats d'acord amb aquesta llei, segons ha fet públic aquest diumenge l'entitat. Aquesta xifra és àmpliament superior a la que fonts del PSOE van oferir en un inici, que se situava en unes 309 independentistes i 70 policies espanyols.

"Conscients que la llei pot sofrir modificacions, en positiu i en negatiu, ens hem centrat en el redactat actual per tal d’identificar aquells casos, aquelles persones represaliades, que se’n podrien beneficiar si el text legal entrés en vigor avui mateix i tal com el coneixem", afirmen des d'Alerta Solidària. També expliquen que per arribar a la xifra de 438 possibles amnistiats, han tingut en compte 3 àmbits d'aplicació. En primer lloc, l'àmbit temporal, que no presenta dificultats d’interpretació. En segon lloc, l'àmbit material. Fets, accions, delictes o infraccions que sí que presenten dificultats d’interpretació. Finalment, l'àmbit subjectiu. Element d’intencionalitat que està molt ben precisat per a uns determinats supòsits, però és poc determinat en l’àmbit de manifestants i activistes.

Centrant-se, per tant, en mobilitzacions independentistes i accions i reivindicacions directament vinculades, i específicament per a manifestants i activistes, i focalitzant-se només en l’àmbit penal, han concretat la xifra de persones que cabrien en l’àmbit d’aplicació definit per la Llei d’Amnistia: Manifestants i activistes: 1.133 persones. D’aquestes 1.133 persones, que han estat objecte de diligències de tota mena en jutjats de l’ordre penal, han vist arxivada la seva causa 563 persones. Per tant, d’aquestes 570 persones, deixant fora les que tenen sentències absolutòries amb tots els pronunciaments favorables (132), s'obté la xifra final de 438 persones susceptibles d’entrar en l’amnistia.

La llei presenta "mancances de concreció"

Des d'Alerta Solidària alerten, més enllà de la xifra de persones amnistiables, que aquesta llei presenta "greus mancances de concreció" i que això pot generar confusions en la seva aplicació. Així ho ha explicat aquest diumenge Martí Majoral, portaveu d'Alerta Solidària, des de la presentació de les seves conclusions després d'analitzar la proposició de llei. "Sabem que el sistema judicial espanyol no és imparcial, i són els jutges els qui acabaran decidint quins casos entren dins la llei i quins no", ha afirmat. En el mateix sentit també critiquen que des de les formacions independentistes que han negociat aquesta llei no hagin posat "un gran esforç per blindar la inclusió de determinats supòsits", mentre que creuen que no s’ha fet prou per assegurar la inclusió de manifestants i activistes, que es podrien veure afectats per interpretacions interessades de jutges. Des d’Alerta Solidària han assenyalat que continuaran batallant i que faran monitoratge de la seva aplicació.