Dues publicacions alemanyes han coincidit a criticar el que consideren passivitat del president espanyol, Pedro Sánchez, davant l'onada d'òmicron. El diari Die Welt ha assegurat que Sánchez practica la "tàctica de l'estruç", mentre que Die Zeit el descriu com un fred "pragmàtic" que no vol afectar l'economia.

"A Espanya s'estan produint més contagis que mai. Però el país, que havia practicat una gestió suau del coronavirus, en gran manera ara està deixant passar la variant òmicron. Funcionarà per l'alt índex de vacunació, o Espanya va abocada al desastre?", es pregunta Die Welt.

"El govern espanyol no fa res"

 

El diari recorda que, segons les dades d'Our World in Data, a Alemanya es registren 440 nous contagis de coronavirus per cada milió d'habitants a la setmana, mentre que a Espanya la xifra és de 2.412 nous casos, "gairebé 6 vegades més". "Els experts en pandèmies a Espanya reclamen que es posin mesures més estrictes per contenir la propagació del virus i evitar així el col·lapse del sistema sanitari. Però el Govern espanyol no fa res", ha afegit. Les úniques mesures són de les autonomies, a banda de l'ús de la mascareta al carrer.

Per la seva banda, Die Zeit apunta que als carrers de l'Estat espanyol "hi ha poques evidències de la pandèmia", perquè estan plens de gent. Afegeix que, tot i que la mascareta és obligatòria, hi ha persones que la porten per sota del nas amb total despreocupació. "El nombre d'infeccions està en un nivell rècord: 638.832 persones s'han contagiat de coronavirus en els últims set dies, i la incidència setmanal és de 1.348 nous contagis per cada 100.000 habitants. En aquests moments gairebé no hi ha ningú a Espanya que no hagi tingut un cas positiu a la seva família", ha assenyalat.

El setmanari es mostra sorprès perquè "enmig del tsunami d'òmicron" les autoritats sanitàries hagin "suavitzat els requisits": "Els qui es posen malalts de coronavirus ja no han d'estar en quarantena durant 10 dies, sinó només 7 dies. Les persones que han estat en contacte directe amb positius poden continuar portant una vida normal [si estan vacunats]", indica.

Afegeix que una mostra de l'intent de desembussar els centres d'atenció primària és el que fa la conselleria d'Educació catalana. "A Catalunya s'intenta alleujar els centres sanitaris (CAP) fent que no s'hagin de confirmar els resultats positius de les proves ràpides fetes a casa amb un test oficial. N'hi ha prou que la persona infectada comuniqui el seu cas a la farmàcia de la cantonada", indica.

"Conviure amb la covid"

 

Sánchez ha relativitzat avui la gravetat de l'òmicron. Ha admès que hi haurà xifres "elevades" de contagis a Espanya els pròxims dies, però ha ressaltat que estan millor preparats que fa un any per fer front a la covid. "Haurem d'aprendre a conviure-hi com ho fem amb molts altres virus", ha conclòs.