L'empresa d'electrònica militar alemanya Hensdolt ha prioritzat com a soci preferent la companyia italiana Leonardo, en lloc d'Indra en una operació que serà de llarg recorregut i és un nou fracàs de l'Estat espanyol, segons ha informat el diari El Mundo. Aquesta companyia, líder a Alemanya en aquest sector, fabrica sensors, radars, procediments d'encriptació o guerra electrònica.

Des del govern alemany no van dubtar de la importància d'aquest pastís, per la qual cosa la ministra de Defensa, Annegret Kramp-Karrembauer, va ordenar el mes de març a l'empresa estatal KFW que adquirís el 25,1% del capital d'aquesta companyia. Després, va permetre que el fins ara soci majoritari, el fons inversor KKR, posés un altre 25,1% a la venda. En aquest context, va convidar les empreses Leonardo i Indra a la licitació, ambdues amb els governs dels seus respectius països com a principals accionistes. Així doncs, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) té un 18% de l'empresa espanyola, mentre que el ministeri italià d'Economia el 30% de l'altra companyia. 

Sede de la compañía tecnológica Indra, en Alcobendas. Foto: Europa PressLa seu d'Indra a Alcobendas / Europa Press

El paper clau del govern alemany

Davant aquesta situació, no era cap misteri que el govern alemany seria un actor clau per la compra d'aquest paquet d'accions. Per això, el director executiu de Leonardo, Alessandro Profumo, i d'Indra, Fernando Abril-Martorell, van demanar ajuda en els seus respectius governs. Cal destacar que Abril-Martorell va ser destituït pel president Pedro Sánchez, qui va col·locar el seu lloc a Marc Murtra. 

Ara bé, les negociacions del flamant nou govern de Mario Draghi van ser més fructíferes que les de l'Executiu de Pedro Sánchez, ja que Leonardo es va endur l'altre quart del pastís. Així doncs, l'empresa KKR va decidir adjudicar-les a la firma italiana el passat 27 d'abril per un valor de 606 milions d'euros, una transacció que es formalitzarà en les pròximes setmanes. 

Sobre aquesta operació s'ha pronunciat el ministre italià de Defensa, Lorenzo Guerini, qui ha assegurat que pot servir per "crear un campió europeu" de l'electrònica militar. "És una operació molt positiva per a Leonardo, perquè Hensoldt és una empresa líder en el camp de la ciberseguretat i la gestió de dades", ha manifestat Guerini, segons unes declaracions que recull el diari El Mundo. A més, amb l'actual situació marcada per la crisi econòmica i social derivada per la pandèmia de la Covid, ha ressaltat la importància de crear aliances per "mantenir-se al dia en el progrés tecnològic" alhora que aquests reptes "són certament més difícils si s'afronten en solitari".

Per la seva banda, Kramp-Karrembauer ha elogiat públicament a l'empresa Leonardo, així com "la llarga tradició d'excel·lent col·laboració amb Itàlia en el sector de la defensa". A més, la ministra alemanya ha assegurat que el futur és "col·laborar el més estretament possible".

 

Imatge principal: La ministra de Defensa, Margarita Robles