Alemanya ha començat a eliminar avui els controls fronterers que havia posat per la crisi del coronavirus, i ha aixecat el de Luxemburg, amb la qual cosa hi torna a haver lliure circulació de vehicles entre els dos països. La mesura contrasta amb la que aquesta setmana ha pres Espanya d'ordenar una quarantena a tothom qui travessi la frontera, amb la qual cosa França ha reaccionat amb la mateixa mesura per als espanyols.

Merkel ja va anunciar dimecres una progressiva reducció dels controls amb Suïssa, Luxemburg, Dinamarca, França i Àustria, en una primera fase, per seguir després amb l'aixecament de la restriccions als viatgers procedents, via aèria, d'Itàlia i Espanya. El seu objectiu és recuperar l'espai Schengen a partir del 15 de juny, amb un calendari que topa amb el que ha dissenyat el govern de Pedro Sánchez, que pretén ampliar un mes més l'estat d'alarma.

El ministre d'Exteriors alemany, Heiko Maas, ha convocat dilluns els seus homòlegs d'Espanya, Itàlia, Croàcia, Malta, Grècia i Àustria en una trobada telemàtica per parlar de l'aixecament de les restriccions als viatgers. Són els països amb destinacions turístiques preferencials per als alemanys.

Després de l'obertura total amb Luxemburg, Alemanya ha començat a relaxar les mesures de control en les fronteres amb França, Suïssa i Àustria. Només s'hi fan controls aleatoris. A Dinamarca encara no perquè no hi ha encara acord total amb el govern danès.

Luxemburg feia molta pressió des de fa dies per aquesta mesura adoptada avui, i argumentava que s'estava lesionant la seva economia.