Les crides apel·lant al diàleg per buscar una sortida al pols entre l’Estat i Catalunya es multipliquen en l’àmbit internacional. En aquest escenari, el protagonisme de la política alemanya apareix amb especial contundència. El darrer a pronunciar-s'hi ha estat el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, que ha assenyalat la necessitat d’escoltar els sentiments dels ciutadans a Europa, i s’ha referit específicament a Catalunya. “De Gran Bretanya a Catalunya a Polònia i Grècia”, ha reclamat.
“Els sentiments i l’actitud interior mai són secundaris”, ha advertit el president alemany. Ho ha fet des de Roma, on avui s’entrevistarà amb el Papa Francesc, durant una intervenció en una església protestant de la capital italiana.
Steinmeier ha retret que durant el procés de construcció europea es va subestimar el sentir de la gent, atès que els sentiments tenen les seves raons, i ha advertit que aquest projecte només pot tenir èxit a llarg termini “si hi ha cors i ànimes”.
Bundespräsident Steinmeier in Rom: „Gefühle und innere Haltung sind nie zweitrangig“ https://t.co/aPcLv6bX6S
— Handelsblatt Politik (@hb_politik) 8 d’octubre de 2017
La intervenció d'Steinmeier és altament significativa, atès que, com a exministre d'Exteriors, és un molt bon coneixedor de la política internacional, però a més perquè malgrat que a Alemanya el president té un paper representatiu conserva un important protagonisme en política exterior. De fet, en assumir el passat mes de febrer la responsabilitat de president, com a abanderat de l’antipopulisme, Steinmeier es va comprometre a treballar per “la democràcia, la pau i l’estabilitat a Alemanya, Europa i el món”.
El president no és l’únic dirigent alemany que ha mostrat la preocupació en relació a la reivindicació catalana, que ja ha provocat una conversa telefònica divendres de la cancellera Angela Merkel amb el president de la Comissió Europa, Jean-Claude Juncker, de la qual va informar dissabte l’agència Reuter. Merkel va abordar també telefònicament la situació amb el president espanyol, Mariano Rajoy, segons ha confirmat avui el portaveu de la cap de l'executiu alemany.
Tot plegat es produeix en un moment en què Merkel ha obert converses per a la formació del nou Govern amb el liberals del FDP i els Verds, un cop els socialdemòcrates han expressat la negativa a reeditar la gran coalició.
Precisament, l’eurodiputada dels Verds alemanya Ska Keller va expressar la setmana passada davant del ple del Parlament europeu el malestar amb la repressió violenta que el govern de Mariano Rajoy va fer del referèndum i va reclamar que la Comissió Europea “prengui cartes en l’afer”.
"Right to self-determination is anchored in intl law. Spain & #Catalonia must find common solution in peaceful & democratic way" #4oct pic.twitter.com/TqL0YzBBnT
— Greens in the EP (@GreensEP) 4 d’octubre de 2017
També el dirigent dels Verds alemanys Cem Özdemir, cap de llista en els comicis federals i un dels responsables de les negociacions amb la formació de Merkel per a la constitució del nou Govern, ha expressat públicament la crida al diàleg.
Both sides #Madrid & #Barcelona should listen to their people and eventually return to the negotiating table #Catalonia #Spain https://t.co/tIlI50Il7W
— Cem Özdemir (@cem_oezdemir) 7 d’octubre de 2017