L'alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, la republicana Elisabeth Oliveras, ha acusat el Govern d'ERC i especialment la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, "d'espolsar-se les puces" amb la responsabilitat que tenen sobre l'activitat de la discoteca Waka. Oliveras s'ha queixat en l'inici del ple de desembre, celebrat aquest dijous, d'una manca de coneixement del Govern i de la "ignorància", de Tània Verge, sobre la responsabilitat que la Generalitat té sobre la llicència, que atorga l'Ajuntament però que es basa en informes preceptius de l'administració autonòmica, segons informa l'ACN.

L'alcaldessa s'ha mostrat especialment crítica amb la titular d'Igualtat i Feminismes, pel seu "absolut desconeixement" sobre la situació que pateix el municipi per l'activitat de la discoteca, i per la seva absència en la junta de seguretat celebrada al març per abordar la problemàtica. "No s'hi va presentar ni vostè, per motius d'agenda, ni ningú de la seva conselleria", ha retret. "Sort de la fiscal de Sabadell, Neus Pujal, que ens va donar suport. Tret d'això, quatre idees que ja s'aplicaven en l'entorn de la seguretat", ha afegit Oliveras en al·lusió a la conselleria d'Interior. "Lamentem profundament les declaracions [de Verge] i el profund desconeixement que contenen de l'administració local", ha afegit. Per tot plegat, ha reclamat al Govern d'ERC que hi posi fil a l'agulla: "A banda de tirar pedres a la teulada, agafin la Llei d'Espectacles, i si no és suficient, regulin-la de nou", ha demanat molt molesta.

Oliveras va obrir el ple municipal amb to seriós, després d'una junta de portaveus en què es va abordar de manera monotemàtica el darrer incident a la discoteca Waka. Fins al moment, Oliveras havia declinat fer declaracions als mitjans de comunicació per abordar la polèmica generada a partir del vídeo que va començar a córrer per la xarxa el cap de setmana de Nadal, on es veia una menor fent una fel·lació a un noi en plena pista de ball del local d'oci nocturn. L'historial de la discoteca ha fet, però, que en múltiples ocasions el consistori hagi alçat la veu per incidents de diferent naturalesa, amb baralles, suposades agressions del personal de seguretat a clients per motius racials o de gènere, o agressions sexuals entre usuaris. Només aquest any ja hi ha hagut tres detinguts per tres agressions d'aquesta darrera tipologia a la discoteca vallesana, segons recorda l'alcaldessa.

Oliveras ha assegurat que aquestes accions han passat des de fa anys al local, que ha tingut altres noms com Area o Global, però que la tecnologia ara ha permès fer visibles a través de les xarxes socials. No obstant, les darreres consideracions de consellers del Govern en què es trasllada la responsabilitat sobre el manteniment de l'activitat del local a l'Ajuntament, han encès els ànims de l'executiu local, tot i que és del mateix partit. "Estem absolutament sorpreses pel nivell de desconeixement d'algunes conselleres del nostre Govern, la Generalitat, traient-se les puces de sobre, dient que la responsabilitat és de l'Ajuntament, quan mai hem tingut la competència de la Llei d'Espectacles", subratlla Oliveras. En ser una localitat petita, de 20.180 habitants, segons la darrera actualització de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), aquesta és una responsabilitat que recau en el Govern de la Generalitat. "La llicència la dona l'Ajuntament si els informes preceptius són favorables, i si algú pot fer-ne un de negatiu és qui té el desenvolupament de la Llei d'Espectacles en la seva competència, que és la Generalitat", insisteix Oliveras.

La discoteca se situa al terme municipal de Sant Quirze i a tocar del de Sabadell, concretament de l'antiga àrea d'oci nocturn coneguda com la Zona Hermètica. Aquest espai era altament concorregut fa temps cada vespre i matinada de caps de setmana i festius, però l'Ajuntament de Sabadell va impulsar la finalització d'activitats vinculades a l'oci nocturn per repartir-les posteriorment arreu de la ciutat. Això va fer que tòtems de la nit vallesana com Park Paladiu, Bora Bora o Standard tanquessin, a l'espera d'un nou reglament que ha de regular en quins espais de la ciutat es poden obrir ofertes d'aquestes característiques. No obstant, a Sant Quirze la llicència d'activitats es manté vigent com a mínim fins a l'any 2026, motiu pel qual, amb la llei a la mà, el consistori no pot tancar la macrodiscoteca sense un informe negatiu de la Generalitat.

En els darrers anys han estat moltes les veus que s'han alçat per demanar el tancament de la discoteca a partir dels conflictes que s'hi deriven. La majoria estan vinculats amb el personal de seguretat, on moltes de les víctimes que els han denunciat a la policia i a les xarxes socials les han atribuït a motius de gènere o de raça. Aquest mateix mes de desembre s'ha obert un perfil a Twitter amb el nom de Waka Sabadell Polemic, en què es vol fer visible el conjunt de conflictes que hi ha hagut al voltant de la discoteca. De la mateixa manera vol impulsar una recollida de signatures per demanar el tancament de l'espai.