Alcaldes de la Catalunya Nord han defensat els presos polítics independentistes catalans en un reportatge a la televisió pública francesa FR3.

A la peça, que ha estat rodada durant una trobada a la al Saló dels batlles de Catalunya Nord, hi intervenen diversos batlles francesos i el també senador i impulsor del manifest dels 41, Calvet François. La majoria apareixen amb llaços grocs a la solapa de les americanes. 

El reportatge parla de la defensa dels drets fonamentals i les llibertats a Catalunya. Els alcaldes, que formen part de diversos partits, coincideixen que el judici al procés és un atac a la democràcia. 

"La defensa dels drets humans és la base d'una república, la base de la nostra història, de l'Europa que volem construir", diu François. Jean-Paul Billès, alcalde de Pesillà de la Ribera considera que el conflicte entre Catalunya i l'Estat no va "només d'independència", sinó de llibertats fonamentals. "Si no es respecten, s'estan atacant els principis de la democràcia", apunta Billès. 

Els alcaldes consideren en el reportatge que, veient el desenvolupament del judici, és moment que "Europa hi faci alguna cosa". 

El manifest dels 41 ha fet que a França es parli del judici i els alcaldes esperen, algun dia, exercir de "mediadors en el conflicte".