ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
El regidor d'Agolada, Luis Calvo Miguélez, ha mostrat la seva solidaritat per carta al govern d'Ucraïna. Així doncs, ha fet arribar un escrit a l'ambaixador d'Ucraïna a Espanya, Serhiy Pohorelzew, en què es posa a la seva disposició per anar a combatre personalment "contra les forces opressores russes quan vostès ho considerin oportú". En el seu oferiment també inclou el tinent d'alcalde, Óscar Val García. A l'escrit mostra el seu "més absolut rebuig a la invasió russa en territori ucraïnès" per exposar a l'ambaixador la seva oferta de col·laboració.

Un alcalde polèmic

Luis Calvo, que forma part de les files del partit independent Anticorrupció i Justícia, insisteix en aquesta idea d'ajuda i afegeix la possible acollida de refugiats ucraïnesos a Agolada. També "tota l'ajuda humanitària que necessitin i que estigui a les nostres mans". Des de la presa de possessió el 2019 les actuacions de l'alcalde d'Agolada no deixen indiferent ningú, sumant fanàtics i detractors entre la ciutadania. Representa l'únic regidor del Partit Anticorrupció i Justícia (PAYJ), fundat per ell. Va concórrer a les eleccions el setembre del 2016 convençut que "entraria amb un o dos diputats" a ka Junta gallega, es va quedar en zero. Afirmava que "l'únic interès és que la gent visqui tan bé com sigui possible". I es definia com "ni d'esquerres, ni de dretes, ni de centre. Som un partit per fer justícia social. Serem contundents i no cedirem a cap xantatge". El seu logotip: un pa partit i unes espigues. Algunes de les seves actuacions més destacades és que va personalitzar armilles amb noms i càrrecs d'edils, es va fixar sou sense la votació veïnal anunciada i ha estat amonestat per la Guàrdia Civil per estar sense mascareta dins d'un bar. El juny de l'any passat va aprofitar la fira per presentar al veïnat una bicicleta adquirida perquè l'únic policia local patrullés. L'agent, que té algunes patologies de traumatologia, es va negar a fer-la servir i segueix òrfena al vestíbul del consistori amb la sola companyia d'un casc agregat després.

Milicians voluntaris

El "voluntariat" per anar a combatre a favor d'Ucraïna ha crescut en els darrers dies, sobretot de l'Europa occidental. En un missatge difós a Telegram, el president Zelenski ha assegurat que hi ha 16.000 voluntaris internacionals disposats a unir-se a una mena de Brigades Internacionals. En un vídeo publicat al seu canal de Telegram, Zelensky es va referir a la "legió internacional" de suport "a la defensa d'Ucraïna, Europa i el món". Ucraïna ha eliminat aquesta setmana temporalment els requisits de visat per als voluntaris estrangers que vulguin entrar al país per lluitar contra les forces russes. Països com Letònia  han autoritzat que els seus ciutadans lluitin per Ucraïna. Altres com Dinamarca i el Canadà han alertat sobre els riscos d'allistar-se, però no impedeixen que els residents prenguin la decisió individual de lluitar contra Rússia. Els Estats Units no poden impedir que els seus nacionals viatgin a Ucraïna per combatre, però el Departament d'Estat ha advertit que seria il·legal que els reclutessin o contractessin en sòl americà.

 

Foto de portada: l'alcalde d'Agolada és el segon per la dreta.