L'alcalde d'Agramunt i diputat d'ERC al Parlament, Bernat Solé, serà el nou conseller d'Exteriors. Així ho ha decidit la direcció d'ERC i ho ha traslladat al president Quim Torra, que el nomenarà aquest mateix divendres. Solé assumeix la cartera d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència després que fa dues setmanes l'aleshores conseller Alfred Bosch dimitís pel cas d'assetjament sexual dins el seu departament

El nou conseller prendrà possessió del càrrec de forma telemàtica aquest mateix dissabte, en una connexió per videoconferència amb el president Quim Torra i la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, que ha assumit les funcions del secretari del Govern, de baixa per paternitat. 

Solé, que és també portaveu adjunt d'ERC al Parlament, deixarà l'alcaldia d'Agramunt, on ha estat els darrers nous anys, per poder centrar-se en la nova tasca a la Generalitat. Durant les últimes dues setmanes, des de la dimissió de Bosch, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, havia assumit les funcions de la conselleria.

"Ja he comunicat la meva acceptació i ho faig, per una banda, amb la recança d’haver de deixar de ser alcalde d’Agramunt, vila per la qual he treballat incansablement durant aquests darrers 13 anys (4 a l’oposició i 9 com a alcalde), però sobretot amb la il·lusió, determinació i compromís amb el país i amb els valors republicans", ha assegurat Solé en un comunicat.

ERC opta per una persona "neutra"

ERC ha defensat la tria de Solé perquè "és una persona externa a Acció Exterior" i consideren que pot fer "una aproximació neutra als darrers esdeveniments". A més, asseguren que "té molta experiència i competències en gestió d'equips com ha fet a l'ajuntament de la seva ciutat o al Parlament de Catalunya exercint les tasques de coordinació del Grup Republicà".

Els republicans han optat per un "perfil més polític que tècnic", perquè asseguren que s'ha tingut "en compte que el departament ja té un equip amb un alt coneixement tècnic i del sector que està donant bons resultats en la tasca d'internacionalitzar i presentar Catalunya al món".

Bosch va dimitir el passat 9 de març després que sortís a la llum que el seu excap de gabinet, Carles Garcias, va ser cessat per diverses acusacions d'assetjament sexual a treballadores del departament. La informació, publicada pel diari Ara, assegurava que el conseller hauria intentat reubicar-lo quan la direcció del partit ho va saber i el volia expulsar.