En el seu últim discurs com a president del PPCXavier Garcia Albiol no ha deixat anar la seva gran bandera: la de l'article 155 de la Constitució espanyola. “Quan ningú no parlava d’aplicar el 155, des del PPC vam defensar que s’havia d’aplicar de manera immediata, sense complexos”, ha reivindicat el president sortint, abans de passar el testimoni a Alejandro Fernández. Ha retret que altres només van donar-hi suport “quan les enquestes mostraven que és el que volien la immensa majoria de catalans i espanyols”.

En la seva intervenció aquest dissabte en el X Congrés del PPC, celebrat a Sitges, ha lamentat fins i tot que “només” s’hagi utilitzat l’article 155 per a convocar eleccions. Segons ell, s’hauria d’haver anat més lluny, entrant en els mitjans públics, que ha descrit com a “aparells de propaganda pagats per tots”. També per saber “què està passant amb l’educació” a Catalunya. “Sabíem que les eleccions no eren el millor escenari”, ha dit.

El president sortint dels populars catalans s’ha felicitat per “haver sobreviscut a l’etapa de fanatisme totalitari a Catalunya”, en referència a l’independentisme. Malgrat tot, ha admès que “els resultats no van acompanyar el treball realitzat, per injust que sigui”. I és per això que ha defensat la necessitat de fer un “pas al costat” per deixar pas a un nou lideratge. A partir d’ara se centrarà en la campanya de les eleccions municipals a Badalona, on aspira a recuperar l’alcaldia.

“Vam donar la cara en els moments més difícils que ha viscut la democràcia en el nostre país”, ha sostingut Xavier Garcia Albiol, que ha assegurat que “vam fer el que crèiem millor per Catalunya i Espanya”. En aquesta línia, ha subratllat que ha avantposat l’interès general als interessos electoralistes.

Malgrat que ha admès que potser han comès “errors”, ha afirmat que “han estat molts més els encerts”. L’alcaldable a Badalona ha justificat que els ha “tocat viure la situació més convulsa i excepcionals”, que han estat “testimonis d’esdeveniments impossibles d’imaginar en cap democràcia europea i han posat en escac l’Estat de dret”.