El coordinador del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha advertit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que de cap manera es convocarà “un referèndum il·legal a Catalunya”. “El referèndum serà legal, com tot el que decidirem en aquest país”, ha estat la resposta de Puigdemont a Albiol durant el debat sobre la qüestió de confiança.

Albiol ha acusat el Govern de dividir la societat amb un full de ruta impossible que serveix com a cortina de fum per tapar una inacció del Govern.

La benzina i l’encenedor

També ha assegurat que la qüestió de confiança és una farsa pactada amb la CUP i ha titllat de radical el president pel seu full de ruta: "Vostè és de la CUP. Pensa, sent i actua com ells". “Només té a la CUP com a aliats. Ells i el senyor Otegi; els de l’encenedor i la benzina. Això és un problema per a vostè i per a Catalunya”, ha afegit.

Albiol també ha acusat el Govern de fer “apologia de la desobediència”, de “viure còmodes en la queixa perquè és l’excusa de la seva incompetència”.

En aquest punt, el líder del PP ha acusat el PDC d'abandonar la centralitat i la moderació, i ha ironitzat amb els seus problemes de sigles: "Difícilment podran construir un país si no són capaços de tenir un nom com partit".

Manca de respecte

Puigdemont ha repassat davant Albiol la llista de greuges econòmics del govern espanyol vers Catalunya.

“Com vol que creguem que volen fer res quan fa tres anys que està caducat el sistema de finançament? No l’han actualitzat perquè no els importa la gent”, ha criticat.

“El mecanisme de la qüestió de confiança és una farsa? Aquest director d’un gran circ que sóc jo està en un Parlament escollit democràticament i em sotmeto al control parlamentari. Això no passa al govern espanyol”, ha apuntat per subratllar a continuació que la voluntat del Govern a pactar és extensiva al conjunt de la cambra.

Tot i així, Puigdemont ha retret al PP les paraules del president de Galícia o les declaracions de Margallo comparant els anhels independentistes de Catalunya amb el resultat d’un atemptat terrorista.