Per al PP català, l’article 155 de la Constitució espanyola és “plenament vàlid” com a resposta al procés sobiranista. Així ho ha assegurat el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, en una roda de premsa posterior a la presentació de la llei de transitorietat jurídica. “És una possibilitat extrema, però ens semblaria justificada” si s’esgoten la resta d’alternatives de l’Estat, ha assegurat. “Si fos necessari, ho aplaudirem”.

Albiol ha afirmat que la presentació de la llei de transitorietat aquest dilluns “està motivada per la necessitat de tapar la vergonya i l’escàndol del comportament dels independentistes el passat dissabte”, en referència a la manifestació contra el terrorisme. “Va demostrar-se la misèria moral d’alguns, que en lloc de posar-se al cantó de les víctimes, van utilitzar la manifestació per a demanar la independència i la mort del Borbó”, ha criticat.

“No ens espanten”, ha advertit el líder dels populars catalans en referència a la proposició de llei, que ha titllat de “llei fundacional de la República Bolivariana Catalana”. En primer lloc, “perquè no s’atreveixen, perquè temen les conseqüències”. S’ha referit a la llei del referèndum, que ha entrat a registre però no s’ha tramitat. En segon lloc, ha afegit, “perquè saben que mai entrarà en vigor”, que el govern espanyol no ho permetrà.

Xavier Garcia Albiol ha alertat Junts pel Sí i la CUP que “el govern d’Espanya és molt conscient que a Catalunya hi ha uns senyors que volen perpetrar un cop d’Estat i farà servir totes les eines de l’estat de dret”. El president del PPC s’ha preguntat en quin “país civilitzat” es funda en una república en 35 dies. “Això només passa a Catalunya”, ha respost.