Durant una trobada “cordial en el contingut i la forma”, Xavier García Albiol ha traslladat a Roger Torrent els seus laments. “Li he traslladat que ens hagués agradat donar suport a un candidat constitucionalista, però que Ciutadans ha renunciat a intentar fer govern”, ha explicat el líder del PP aquest dijous a la tarda, després de la reunió amb el nou president del Parlament. En aquest sentit, ha acusat la formació liberal d’estar més per “desgastar” els populars que per intentar formar una alternativa a l’independentisme.

Xavier García Albiol ha lamentat que Inés Arrimadas no se li hagi dirigit ni a ells ni al PSC per formar aquesta majoria. Ha considerat “contradictori” que el passat octubre proposés una moció de censura i ara, “en el moment que té els vots”, hi hagi renunciat. “Possiblement alguns el que volien no era tant governar com guanyar les eleccions per estar en una millor posició a les eleccions generals”, ha denunciat. Ha qualificat aquesta “renúncia” de “sorprenent i surrealista”. Els ha preguntat per què van presentar-se a les eleccions llavors, “creant falses expectatives”.

Preguntat sobre el fet que Ciutadans no els hagi cedit un escó, el líder dels populars catalans ha criticat que a Cs no li importa que això suposi que l’independentisme tingui majoria absoluta a les comissions. “Ells estan per a intentar desgastar el PP”, ha arribat a dir. En aquest sentit, ho ha contraposat a l’oferta d’ERC a la CUP perquè també formés grup propi, finalment rebutjada. “Nosaltres a la inversa sí que els cediríem l’escó”, ha assenyalat.

Albiol ha aprofitat per recordar que el PP va cedir a Ciutadans dues cadires a la Mesa del Congrés i tres presidències de comissions “sense que els toqués”. “Aquesta és la gran diferència entre el PP i Ciutadans, que ells només busquen el seu interès electoral”, ha afirmat. Els ha acusat de "mentir", quan diuen que els donaran subgrup polític —“ja el tenim”— o que només busquen cobrar la subvenció del mailing.

albiol torrent parlament - Sergi Alcàzar

Cordialitat

Segons ha explicat Albiol, Torrent li ha traslladat que "probablement" el candidat proposat serà Carles Puigdemont. "No la veiem", ha assegurat el líder popular, que ha sostingut que hi ha "altres candidats independentistes" que poden sumar els vots sense haver de recórrer a algú que està "fugit de la justícia". Si l'independentisme intenta investir Puigdemont, ha afegit, "voldrà dir que tenen intenció de continuar instal·lats en el conflicte". Ha argumentat que, donada la seva situació, no hauria de poder delegar el vot, com ha sol·licitat aquest mateix dijous.

El cap de files del PP ha volgut expressar el seu agraïment pel tarannà del nou president de la cambra, després d'una trobada que ha considerat "cordial en la forma i el contingut". Un aspecte que, ha defensat, "s'agraeix després de l'atenció rebuda els últims mesos", en referència a la presidència de Carme Forcadell. En aquesta línia, a Roger Torrent li ha demanat "respecte" per la pluralitat d'idees al Parlament i pel reglament. "No creiem que en aquesta etapa retorçar el reglament per intentar trobar escletxes sigui el més adequat", ha valorat. Li ha demanat que posi "punt final a l'etapa de tensió" de la passada legislatura.