La candidata de Comuns Sumar a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha proposat aquest dissabte suspendre les relacions, ja econòmiques o diplomàtiques, de Catalunya amb Israel, com a resposta a la matança de l'Exèrcit israelià sobre la població palestina a Gaza, reiterant que es tracta d'un "genocidi". En una intervenció davant el consell nacional de Catalunya en Comú, Albiach ha plantejat aquesta proposta com un dels seus "compromisos" per a la legislatura vinent si els comuns poden formar part del Govern que es constitueixi després de les eleccions del 12-M. L'escenari que planteja, però, és poc realista, donat que les enquestes no pronostiquen que els comuns puguin arribar a ser una força majoritària al Parlament amb possibilitats de governar i, si arribessin al Govern, seria com a força minoritària en una coalició, amb partits majoritaris que no mostren predisposició a aquestes mesures, com serien els qui tenen possibilitats de governar: PSC, ERC i Junts.

Després d'expressar el seu "agraïment i reconeixement" a Ada Colau i Jaume Asens per embarcar-se en la flota de suport a Gaza per portar ajuda humanitària a la població palestina, Albiach ha proposat tancar l'Oficina Exterior de comerç i inversions de Catalunya a Tel-Aviv. Per a Albiach, resulta "del tot inacceptable" que, "mentre Israel està cometent un genocidi, Catalunya tingui una oficina a Israel perquè les empreses catalanes puguin fer-hi negoci i perquè els empresaris israelians vinguin a fer negoci" aquí. "La pau no només es declara, la pau es practica", ha valorat Albiach, que considera "inconcebible" que "a les pàgines oficials de la Generalitat encara estigui anunciada i promocionada aquesta oficina".

La CUP s'hi suma

La cap de llista de la CUP a les eleccions al Parlament del 12 de maig, Laia Estrada, també ha reclamat al govern espanyol que trenqui relacions diplomàtiques amb Israel i que posi fi al comerç d'armes amb aquest país. Ho ha exigit en declaracions a la premsa aquest dissabte durant la manifestació de suport al poble palestí que s'ha fet a Barcelona, preguntada per la proposta dels comuns. Estrada ha assegurat que l'estat espanyol s'hauria de sumar a la denúncia internacional contra Israel per genocidi al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia, "perquè no es pot col·laborar de cap manera amb països criminals que estan vulnerant drets humans". També ha emplaçat els comuns a actuar ja aprofitant el paper de Sumar a la Moncloa.

3.500 persones es manifesten a Barcelona en suport a Gaza

Precisament aquest dissabte, prop de 3.500 persones, segons el còmput de la Guàrdia Urbana, s'han concentrat al centre de Barcelona en una nova manifestació per mostrar la seva solidaritat amb els palestins i exigir la fi dels atacs a Gaza per part d'Israel. Les associacions propalestines 'Comunitat Palestina de Catalunya' i 'Coalició Prou Complicitat amb Israel', que convocaven la marxa, a la qual molts s'han sumat lluint al coll mocadors palestins, reclamen als governs català i espanyol trencar les relacions amb Israel. Barcelona s'ha sumat d'aquesta forma a una mobilització estatal, que a la capital catalana ha arrencat a les 17.00 hores als Jardinets de Gràcia. Així mateix, diversos centenars de persones han fet un mosaic humà a la plaça Catalunya amb els colors de la bandera palestina.

El 12-M per "obrir un nou capítol": dispara contra els seus rivals

Centrant-se en les pròximes eleccions, Albiach ha assegurat aquest dissabte en l'acte de partit que són una oportunitat perquè Catalunya obri "un nou capítol" en la seva història. En aquest futur, ha assegurat que només hi ha dos models possibles: el de la patronal, Junts, el PP i el que ha lamentat que sovint ERC i PSC també defensen "per acció o omissió"; i el que representen els comuns. Com a exemple, s'ha referit a la gestió que està fent el Govern d'ERC de la sequera, a qui ha acusat de "mantenir privilegis als de sempre". Albiach ha tornat a parlar del decret de dimarts passat com "el de la piscina del Majestic" perquè ha considerat que hi haurà "barra lliure" per al sector turístic, mentre la pagesia i la indústria tenen restriccions d'aigua molt elevades. "Això ho està permetent ERC i ho està blanquejant", ha dit. 

La candidata dels comuns ha acusat també el PSC de pensar a fer més autopistes, ampliar aeroports, fer casinos i, darrerament, "reivindicar la Catalunya de Pujol". I ha centrat les crítiques a Junts i el PP en matèria econòmica. Per tot plegat, ha dit que l'únic vot segur per no pactar amb la dreta i posar al centre els serveis públics i els drets bàsics és el vot als comuns. "És l'únic vot segur per bastir un projecte de canvi i futur, que combini la prosperitat i la justícia social", ha manifestat.

Precisament en matèria econòmica, ha apostat per una reforma del sistema de finançament que sigui "propi, just, solidari i respecti el principi d'ordinalitat". Sobre fiscalitat, ha criticat que Foment, PP o Junts diguin que Catalunya "és un infern fiscal" i ha contraposat que el que és un infern fiscal és que les pimes i els autònoms paguin més impostos que empreses que cotitzen en borsa, que es facin amnisties fiscals als rics i que persones "com la parella d'Ayuso, s'omplissin les butxaques durant la pandèmia". La candidata dels comuns ha reivindicat que les baixades d'impostos d'avui, "són les retallades de demà" i per això ha asseverat: "No rebaixarem els impostos". En aquesta línia, ha defensat que aquests impostos són necessaris per tenir uns bons serveis públics, que ha assegurat que són el "patrimoni" de la gent comuna. "A ells tant els fa si es desmunten, però a nosaltres ens importen i molt", ha declarat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!