La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assenyalat que el que ha passat aquest dimecres amb la detenció de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa per no comparèixer a declarar al TSJC, és conseqüència de la "nefasta judicialització" de la política, però ha afegit que ara s'ha iniciat una "nova etapa" amb la taula de diàleg i "el reconeixement del conflicte" per part del govern espanyol.

Albiach ha apostat per "empènyer" per portar els afers polítics, a la política. També ha assegurat que la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) de fa quatre anys va ser un "error polític" perquè així ho reconeixen les forces independentistes (en realitat alguns sectors d'ERC i de la CUP).

Per Albiach, el que cal ara és parlar del 2021 i els "reptes i conquestes" al seu entendre necessàries, com la reforma del sistema de finançament o avançar en autogovern i competències. Per això ha remarcat la importància de la taula de diàleg amb propostes que ells han fet arribar, com la desjudicialització de la política o tirar endavant la reforma del delicte de sedició.

Cimera de presidents
 

La líder dels comuns també ha criticat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no assisteixi a la propera cimera de presidents autonòmics i ha lamentat que "ens estiguem acostumant" al fet que massa vegades el Govern deixa cadires buides en cimeres importants.

Aragonès no anirà demà a una trobada d'empresaris que se celebrarà a Saragossa, organitzada per les patronals de Catalunya, Aragó, les Balears i el País Valencià. Sí que ho faran el president valencià, Ximo Puig, la balear Francina Armengol i l'aragonès Javier Lambán, que participaran en els debats. El Govern de Catalunya hi estarà representat per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Pressupostos



D'altra banda i sobre els pressupostos del Govern, Albiach ha considerat que ara pertoca al bloc de la investidura tirar-los endavant però ha criticat que el conseller d'Economia, Jaume Giró, encara no els ha presentat els comptes tot i el compromís de fer-ho abans de la Mercè en cas que no s'arribés a un acord amb la CUP. La negociació del Govern amb els cupaires per ara es manté.

Albiach ha fet aquestes declaracions a Lleida, abans de participar en un acte del seu partit sobre la igualtat d'oportunitats després de la pandèmia de la covid.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Jéssica Albiach, i l'exalcaldessa de Castelldefels Candela López es presentaran a la reelecció com a coordinadores nacionals de Catalunya en Comú.

Es marquen l'objectiu de consolidar i fer créixer l'espai dels comuns en les convocatòries electorals del 2023, les municipals i les eleccions espanyoles, i també en el marc de la qüestió de confiança que plantejarà Pere Aragonès, en dos anys en compliment dels acords de legislatura amb la CUP.