El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que expliqui "què va pactar amb el Marroc". En una intervenció a la convenció itinerant que el PP ha iniciat a les Illes Canàries, el popular ha reivindicat que "Ceuta i Melilla són espanyoles des de fa segles, i són tan espanyoles com Gran Canària, com Sevilla o com Barcelona", i ha demanat a Sánchez que detalli el perquè del gir històric de la posició d'Espanya respecte del Sàhara Occidental.

"Sánchez ens ha d'explicar quin és el motiu del gir històric de la posició consensuada d'Espanya a les Corts Generals des de fa dècades", ha expressat Feijóo, que ha definit les relacions històriques de l'estat espanyol amb el Marroc i amb Algèria com una relació "de respecte, d'amistat i de veïnatge". El president popular s'ha preguntat per què el govern de Sánchez va decidir abandonar la històrica posició de neutralitat de l'estat espanyol respecte de l'estatus polític del Sàhara Occidental. Una decisió que es va donar a conèixer el passat 7 d'abril, quan Pedro Sánchez i el rei del Marroc, Mohamed VI, van signar una declaració conjunta on es reconeixia l'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental. "Per què ha canviat la posició, i en què hem millorat la nostra relació" ha demanat Feijóo, que ha apuntat que "els espanyols es mereixen una explicació, sigui confessable o inconfessable". 

El president del PP també ha volgut reivindicar l'espanyolitat de Ceuta i Melilla, malgrat que el president espanyol ja ho va fer, en conèixer-se divendres passat les afirmacions del govern marroquí, que en una carta enviada a la convenció de Drets Humans de l'ONU, definia Melilla com "un presidi ocupat per Espanya" i negava l'existència de fronteres terrestres entre Espanya i el Marroc. Unes declaracions que posteriorment un alt càrrec del Ministeri d'Exteriors marroquí va rectificar afirmant que sí que hi havia fronteres terrestres. 

Feijóo acusa els socialistes de ser la crossa de l'independentisme

El president popular també ha aprofitat la seva intervenció a les Palmes de Gran Canària per acusar els socialistes de ser una crossa de l'independentisme. "Ara que els independentistes s'han independitzat dels independentistes, arriba el partit socialista a fer de crossa, perquè l'independentisme català és la crossa del partit socialista a les Corts Generals", ha criticat Feijóo, que ha afegit que "això va d'independentistes i socialistes" però que el seu partit vol que vagi "d'espanyols". 

En aquest sentit, Feijóo també ha clamat per la necessitat de "defensar l'espanyol", perquè considera inacceptable que el govern de Sánchez doni suport a un projecte on l'espanyol "no és una llengua vehicular a la docència", en referència a Catalunya. El popular ha assegurat que a les aules catalanes "es tracta l'espanyol igual que l'anglès", quelcom que rebutja perquè defensa que "l'espanyol no és una llengua estrangera, sinó que és la llengua oficial". En aquest sentit, Feijóo ha posat d'exemple la gestió del seu partit a Galícia, on assegura que el PP ha aconseguit "aturar el nacionalisme" i evitar que "s'entregui" la llengua.