El candidat de la CUP a les eleccions generals per Barcelona, Albert Botran, ha demanat a ERC que canviï d'actitud al Congrés dels Diputats en cas que hi hagi un nou govern espanyol amb el PSOE al capdavant. "Penso que encara que no guanyés la dreta i l'extrema dreta, l'actitud d'ERC també ha de canviar, perquè havent-hi un govern espanyol que han considerat govern amic els han pres molt el pèl", ha assegurat en una entrevista a Europa Press. En aquest sentit, el diputat de la CUP ha assenyalat que la majoria de coses que els republicans han negociat amb l'executiu de Pedro Sánchez no s'han complert. "Ni la gestió autonòmica dels fons europeus, ni el català a Netflix, ni el traspàs de Rodalies", ha subratllat. 

Així mateix, l'anticapitalista ha apuntat que la taula de diàleg tampoc ha donat fruits, i l'ha qualificat de "fracàs". "S'ha convocat quan el PSOE ha volgut, és a dir, també tenien aquest dret a veto", ha exposat Botran, que també ha carregat contra els indults als presos polítics. Segons el membre de la CUP, aquests han estat condicionats i parcials perquè no tenen conseqüències per a tots els encausats per protestes independentistes. Seguint amb la seva crítica cap als acords entre ERC i el govern espanyol, ha parlat sobre la reforma de la sedició i ha assegurat que ha tingut contrapartides importants amb l'augment del delicte de desordres públics. "Traient això, no s'ha aconseguit pràcticament res en clau de país", ha retret. 

Botran, sobre l'abstenció: cansament i falta d'expectatives

El candidat de la CUP ha valorat l'abstencionisme promogut des de diferents sectors de l'independentisme i l'ha atribuït a un cansament i falta d'expectatives del moviment. Tot i això, l'anticapitalista ha puntualitzat que la CUP no té "la mateixa responsabilitat" que ERC i Junts perquè no han format part del Govern. Segons Botran, amb l'abstenció es pretén enviar un missatge a les formacions polítiques, i ha apuntat que el seu partit també pot fer-lo arribar. En aquesta línia, ha afirmat que uns bons resultats dels anticapitalistes "són també un missatge claríssim cap a Junts i ERC" perquè comparteixen "part dels motius que porten la gent a abstenir-se de forma crítica". 

Pel que fa a un possible front comú independentista al Congrés, una proposta d'ERC per elevar el preu d'una possible investidura de Pedro Sánchez, Botran l'ha qualificat d'"autoesmena" del partit d'Oriol Junqueras i ha assegurat que la unió de l'independentisme ha de tenir l'objectiu d'aconseguir l'autodeterminació. És per això que la CUP ha marcat el referèndum com un punt clau per negociar un hipotètic govern socialista a la Moncloa. "No començarem ni a parlar si el referèndum no és una opció i si l'altre costat no el contempla com a opció", ha insistit.