El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, no dona per perduda la lluita per convertir el català en llengua oficial a la UE, i ara ha demanat ajut a dos rivals polítics per tractar de fer-ho realitat. Albares ha demanat "ajuda" al PP i a Vox per aconseguir que el català, el gallec i l'eusquera siguin oficials a la UE. Preguntat per Bildu i ERC sobre els seus plans per forçar un acord al Consell de la UE, on seuen els ministres europeus, Albares ha dit que "necessiten" l'ajuda dels populars i l'extrema dreta per influir en aquelles capitals on governen les seves famílies polítiques. Fins ara, el ministre d'Exteriors espanyol no ha pogut convèncer a tots els estats membres perquè donin el seu suport a aquesta proposta, un punt clau en l'acord entre Junts i PSOE per investir Pedro Sánchez.

També creu que el PP europeu "podria facilitar un acord a la mesa del Parlament Europeu" per tal que l'oficialitat del català, el gallec i l'eusquera fos "aplicable immediatament" a la cambra. Mentrestant, el govern espanyol continua les converses amb els serveis jurídics del Consell per redactar una proposta que sigui "compatible amb els tractats de la UE", ha explicat durant la seva compareixença a la Comissió d'Afers Exteriors del Congrés dels Diputats. Albares també ha remarcat que finançaran la iniciativa per tranquil·litzar aquells països preocupats pel "precedent" que pot suposar per a altres llengües cooficials.

Nogueras avisa el PSOE sobre l’oficialitat del català a la UE: “Si ells no compleixen, nosaltres tampoc"

Avís seriós de Míriam Nogueras al PSOE pels entrebancs que està trobant el català per ser oficial a la UE. Després que durant la presidència de torn espanyola el semestre passat no s’hagi aprofitat per incloure la llengua catalana al catàleg de llengües oficials de la Unió, la líder de Junts a Madrid ha advertit que “hi ha un acord amb el partit socialista i l’acord és clar. Si ells compleixen la seva part, nosaltres complirem la nostra”. Però en cas que això no sigui així, Nogueras recorda: “Si ells no compleixen, nosaltres tampoc i els set vots de Junts deixaran d'estar a disposició”.

Aquestes declaracions de Nogueras formen part del ’30 Minuts’ emès el diumenge passat a 3cat titulat El català a Europa: missió impossible?, una producció de la televisió pública amb la col·laboració de FrameCreativeMedia, la productora audiovisual i creativa del conglomerat empresarial que edita ElNacional.cat, el Grup Les Notícies de Catalunya. L’oficialitat del català a Europa és una de les condicions que Junts va posar a Pedro Sánchez per investir-lo president, però de moment Espanya no ha aconseguit convèncer a tots els estats membres perquè donin el seu suport a aquesta iniciativa, clau en l'acord entre Junts i el PSOE.