A les eleccions generals del proper 28 d'abril, els catalans tindran una nova papereta per triar, la de Front Republicà. És el nom de la candidatura que agrupa Poble Lliure -organització vinculada a la CUP-, Som Alternativa -el partit d'Albano-Dante Fachín-, i Pirates de Catalunya. 

La confluència s'ha confirmat aquest dijous a la tarda, després que la consulta a la militància de Pirates hagi avalat l'entesa amb un 83% de suport. L'objectiu de la coalició electoral és construir una proposta de ruptura que garanteixi la "defensa del mandat de l'1-O" i que els vots que recullin no serviran per fer president Pedro Sánchez de manera gratuïta. Els membres de l'aliança justifiquen la seva presència a les llistes del Congrés perquè "creiem que al nostre país hi ha un buit i aquest buit és un espai polític que plantegi un bloqueig permanent al règim del 78”.

Les tres organitzacions estan registrades ja com a partit polític, per tant la fórmula que faran servir serà la coalició electoral. Pirates és la formació amb més antiguitat, va registrar-se l'any 2010, i és l'única que ja s'ha presentat alguna vegada a les eleccions espanyoles. Quan ho va fer en solitari, l'any 2011, va treure 21.000 vots. 

Poble Lliure figura al registre de partits des de juny de 2017. És una de les organitzacions que envolten i incideixen en la presa de decisions de la CUP. Quan aquest cap de setmana els cupaires van optar en assemblea per no concórrer als comicis espanyols, Poble Lliure -que en el seu dia va defensar investir Artur Mas- va optar per tirar pel dret i obrir negociacions amb altres espais. 

Qui ha estat picant pedra per assolir aquest pacte és Albano-Dante Fachín, el president de Som Alternativa. De fet, l'ex-secretari general de Podem és la cara més coneguda, cosa que fa pensar que podria ser ell qui encapçali la candidatura.