Albano-Dante Fachin, l'impulsor del Front Republicà, ha defensat la necessitat d'un front unitari que, a les eleccions del 10-N, agrupi a tots els que s'oposen a la repressió a Catalunya i defensen el seu autogovern: comuns, republicans, JxCat, el Front Republicà i la CUP. Ho ha fet en la seva intervenció aquest dissabte al Preguntes freqüents de TV3.

Ha afirmat que en aquest moment la unió és més fàcil que mai, perquè es pot articular en dos únics punts: l'aturada de la repressió (amb l'amnistia per als presos, els exiliats i tots els represaliats) i el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya. Ha afegit que ara, davant la repressió que pot caure'ns a sobre, "no hi ha excusa". I ha assegurat que la unió és una reivindicació popular: "S'haurà d'explicar molt bé que el 10-N no hi hagi un front unitari per respondre a unes eleccions que ha convocat, no el PSOE, sinó la monarquia postfranquista. Ha afirmat que la nova força electoral hauria de bloquejar qualsevol suport al govern espanyol si no acaba amb la repressió i reconeix el dret a l'autodeterminació.

Fachin ha apuntat que aquest front comú es podria afrontar amb llistes separades, sempre que hi hagi un compromís real de respectar els dos punts bàsics de l'acord conjunt "i no pas per anar a Madrid i fer exactament el contrari del que es va dir a la campanya electoral". Fachin ha afirmat que si els polítics no es mantenen ferms en aquests dos punts "o la gent passarà per sobre de tots nosaltres o la gent dirà prou que em prenguin el pèl i me'n torno a casa".

Per tot això, Albano-Dante Fachin no descarta la possibilitat que el Front Republicà es presenti a les eleccions del 10-N amb llista pròpia. Afirma que la repetició electoral impulsada per Pedro Sánchez demostra "que teníem raó: confirma el que vam dir", i apunta que "si cal tornar-ho a fer, ho tornarem a fer".