Alba Vergés, vicepresidenta de la mesa del Parlament i consellera de Salut durant la pandèmia de la covid, declara aquest divendres al jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona pels retards en la vacunació contra el coronavirus en els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Vergés va ser encausada el passat mes de novembre, després que el llavors secretari de Salut Pública i també exconseller Josep Maria Argimon aportés davant la justícia uns missatges que demostrarien que la igualadina hauria estat informada o hauria acordat frenar la vacunació als policies espanyols. Abans d'entrar a declarar, Vergés ha defensat la seva gestió assegurant que la campanya de vacunació contra el coronavirus, que va començar a finals del 2020 entre molts problemes de subministrament, va ser sense precedents i es va convertir en un "èxit col·lectiu gràcies a tota la feina de la gent de Salut que amb la seva implicació la van fer possible". Davant la denúncia dels sindicats policials, la republicana ha lamentat que es facin aquestes acusacions "molt greus". Vergés ha rebut el suport de l’actual conseller de Salut, Manel Balcells, i de la d'Exteriors, Meritxell Serret, a banda de càrrecs d'ERC com la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, i els diputats Jordi Albert i Najat Driouech, entre d'altres.

Preguntada pels missatges de whatsapp que va presentar l'exconseller Argimon davant els jutjats, Vergés ha resolt que aquests no la incriminen a ella sinó que demostren que els "criteris sanitaris eren per a tothom" i que "tot el que es va fer durant aquells dies i les decisions que es van prendre se sustenten en això", insistint en el fet que aquests criteris tenien l'objectiu de protegir el conjunt de la població, però començant per les persones més vulnerables en un context on les vacunes arribaven molt lentament a Catalunya i hi havia problemes de subministrament. "No hi ha base ni fonament per fer aquestes acusacions contra la gent de Salut", ha reiterat Vergés a la seva arribada a la Ciutat de la Justícia. 

El recorregut del cas de la vacunació als policies

Cal recordar que el març de 2022, fa gairebé dos anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va arxivar la querella contra l'exconsellera presentada per sindicats policials per haver endarrerit la seva vacunació, però va derivar als jutjats de Barcelona la investigació per "esclarir prou de qui va partir la decisió de deixar de vacunar o de fer-ho més lentament als integrants dels cossos policials de l’Estat, enfront de la vacunació dels Mossos i de les policies locals a Catalunya”, i si va haver-hi responsabilitat penal. Al novembre, però, el jutjat d'instrucció 17 va decidir tornar a elevar amb una exposició raonada al TSJC amb indicis contra Vergés, després que Argimon aportés al jutjat els missatges de Whatsapp. Ara, tot i que Vergés, encara és diputada al Parlament i vicepresidenta de la mesa de la institució i, per tant, aforada, ha acudit voluntàriament a declarar al jutjat d'instrucció aquest divendres. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!