L'historiador Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, s'ha escudat en les despeses de l'expresident José Montilla el 2018 -en concret, 3.770 euros en aparcament i ornaments- per justificar un viatge com a observador al referèndum de Nova Caledònia que va pagar la Generalitat.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Alay ha declarat aquest matí com a investigat arran de la querella per malversació i prevaricació que la Fiscalia va presentar contra ell pels 4.580 euros que va costar el seu viatge del 2018 a Nova Caledònia, com a cap de l'oficina del president Puigdemont.

Al costat d'Alay ha declarat la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, investigada per autoritzar les despeses sota sospita, i també ho han fet, en el seu cas com a testimonis, l'Interventor General de la Generalitat i la sotsdirectora general de Règim Econòmic del Departament de Presidència.

Referèndum a l'illa francesa

L'historiador ha respost aquest matí davant la jutge pel pagament del viatge que va efectuar al referèndum de Nova Caledònia, en el qual els electors van rebutjar independitzar-se de França. Alay ha argumentat davant la jutge que va acudir a aquest viatge en representació del mateix Puigdemont, després de ser convidat pel Front d'Alliberament Nacional Canaco Socialista, i que l'oficina va pagar solament el viatge d'avió, ja que l'allotjament i manutenció van anar a càrrec dels seus amfitrions.

Després d'insistir que tot el pressupost -inclòs el viatge a Nova Caledònia- està recollit en una memòria que es pot consultar a través del Parlament, la defensa d'Alay ha lliurat a la jutge l'informe de les despeses de l'oficina de l'expresident de la Generalitat José Montilla, del PSC, l'any 2018.

Entre les protestes de la Fiscalia Anticorrupció, que ha advertit a la jutge que en aquesta causa no s'investigaven les despeses de l'oficina de Montilla, la defensa d'Alay ha posat l'accent en dues partides concretes, ambdues del 2018: 2.691 euros destinats per l'expresident socialista a ornaments d'oficina i 2.079 més euros en aparcament.

La Fiscalia l'acusa "d'excedir-se"

En la seva querella, la Fiscalia detalla que Alay, "abusant" de la seva condició de responsable de l'oficina de Puigdemont, es "va excedir" en les funcions que té atribuïdes i es "va apartar" de la seva obligació de servir els interessos generals amb el propòsit d'aconseguir un "enriquiment il·lícit".

En concret, segons la Fiscalia, va aconseguir que la Generalitat, gràcies a l'autorització "manifestament arbitrària i injusta" de Masó, es fes càrrec de les despeses per valor de 4.580 euros del seu viatge a Nova Caledònia, malgrat que aquella activitat no es trobava entre les quals tenia atribuïdes al capdavant de l'oficina de l'expresident.

La llei i posterior decret que regulen des del 2003 les prerrogatives dels expresidents de la Generalitat estableixen que podran disposar d'una oficina amb tres persones adscrites a càrrec de l'erari públic, amb una dotació pressupostària per a despeses d'oficina, atencions de caràcter social i, si cal, lloguer d'immobles.

Imatge Principal: Foto de Josep Lluis Alay. - Carles Palacio.